Cooliranje.com » Misli poznatih » Misli znamenitih Srba

Pogrešno učenje - Ivo Andrić

Nas su učili u detinjstvu kako se dočekuje i prima život i sve ono što on donosi i nameće, kako se čovek održava u tom životu, izbegavajući nemir duha i tela, i sve rizike i štete, kako se podnosi bolest i svako drugo zlo i, najzad, kako se dočekuje smrt kojom svaki život završava.

Pogrešno učenje - Ivo Andrić

Dakle, čitav jedan defanzivan sistem! I sve to u opštim tvrdim formulama koje su pravljene jednom zavazda, jednako za sve i svakoga. Ali niko nas nije učio kako se životu ide u susret, kako se hvataju i obuzdavaju njegove snage, i kako se pomoću njih, kao pomoću talasa , ide dalje i više, ka novim oblicima i novim mogućnostima.

U stvari, učili su nas kako da se život preboli, prekuži kao bolest, a ozdravljenje nađe u smrti. Da, tome su nas učili, a ne kako se borbom postaje jedno sa životom i kako se ljudski nestaje u njemu. 


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: , , ,

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

 O Beogradu

O Beogradu

23.04.2016. 15:53

Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na... dalje »»

Maya Angelou

Maya Angelou

22.06.2016. 16:34

Pokušaj da budeš duga u nečijem oblaku.Predrasuda je teret koji zbunjuje prošlost, preti budućnosti, a sadašnjost čini nepristupačnom. dalje »»

Strah - citati

Strah - citati

24.09.2016. 13:01

Strah nije telesna bolest. Strah je ubica duše.Mahatma Gandi dalje »»

Rekli su o kafi...

Rekli su o kafi...

21.11.2016. 12:57

Kafa prijatno miluje grlo i sve stavlja u pokret: ideje se gomilaju kao bataljoni velike vojske; bitka počinje – Honore de Balzac dalje »»

O tvrdičluku

O tvrdičluku

28.01.2017. 13:43

Najveće zadovoljstvo svih tvrdica sastoji se u tome da sebi uskrate neko zadovoljstvo.Gotfrid Ben dalje »»

Zanimljivi citati o moralu

Zanimljivi citati o moralu

23.02.2017. 23:57

O moralu znam samo toliko da je moralno ono posle čega se dobro osećamo, a nemoralono ono posle čega se osećamo loše. Ernest Hemingvej dalje »»