Cooliranje.com » Zanimljivosti » Zanimljive priče

Šta se desi kada država bankrotira?

Bankrot države je stanje kada ona nije više u mogućnosti da plaća svoje obaveze, pre svega dugove.

Šta se desi kada država bankrotira?

U teoriji ekonomije, bankrot je poslednja faza privredne krize jedne države, zbog pogrešne ekonomske politike ili rata, koja nije u stanju da vraća ranije uzete zajmove, niti da pronađe nove izvore kredita.

Država u bankrotu objavljuje da ne može više da isplaćuje penzije i plate javnom i državnom sektoru i tada neminovno prete socijalni nemiri, jer se stvara ogroman rast nezaposlenosti i radikalno se smanjuje kupovna moć. Bankrot države ne znači automatski njenu likvidaciju.

Da bi sprečila bankrot, država obično pribegne štampanju novca bez pokrića i tada se ulazi u inflaciju. SRJ je 1992. godine, u vreme ratnog okruženja i ekonomske blokade zemlje zabeležena inflacija 19810,2 % i to je bio "svetski rekord " posle Drugog svetskog rata.


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags:

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Еико Ишиока

Еико Ишиока

12.07.2017. 01:12

Еико Ишиока (12.07.1938. - 21.01.2012) је била јапански уметнички директор, костимограф и графички дизајнер. dalje »»

Šta je Lex Agrokor?

Šta je Lex Agrokor?

07.04.2017. 17:59

"Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", ili skraćeno "Lex Agrokor", je zakon (izglasan u hrvatskom saboru) koji predstavlja posebnu vrstu... dalje »»

Хасан Фати

Хасан Фати

23.03.2017. 01:10

Хасан Фати рођен је у Александрији, у Египту, 23. марта 1900. године. Био је пионир у иновацијама у архитектури у Египту. Први је увео Комбиновање... dalje »»