Cooliranje.com » Zanimljivosti » Zanimljive priče

Сонда Јуно (Јунона)

Јунона (енгл. Juno) је сонда америчке свемирске агенција NASA лансирана 5. августа 2011. чији је циљ детаљно проучавање настанка и развитка Јупитера и његовог система.

Сонда Јуно (Јунона)

Летелица је добила име по Јунони, жени римског бога Јупитера. Лансирана је са ваздухопловне станице Кејп Канаверал на Флориди у 12.25 по локалном времену, а пут до циља трајао је пет година. Јунона треба да направи 33 орбите (поларне) око Јупитера, и да — користећи својих 8 научних инструмената — проникне испод облака који покривају планету испитујући порекло, структуру, атмосферу и магнетосферу планете, покушавајући да утврди да ли Јупитер има чврсто језгро.

Ово је прва сонда ка спољашњим (гасовитим) планетама која ће за напајање користити соларне панеле. Обично се за напајање тих сонди користи нуклеарно гориво, али је технологија соларних ћелија довољно напредовала да су инжењери решили да Јунона буде напајана Сунчевом енергијом. Сонда поседује три велика соларна „крила” за производњу енергије (укупно 18.698 индивидуалних соларних ћелија), која ће у орбити око Јупитера производити око 500 W, док би у орбити око Земље производила преко 14.000 W.

Након пет година путовања, близу милијарду долара вредна мисија Јуно Америчке свемирске агенције НАСА, данас 05.07.2016. стиже до Јупитера којем ће се приближити на удаљеност од 5.000 километара и тако научницима дати нови увид у највећу планету Сунчевог система.

План НАСА-е је да покрене главни мотор летелице на 35 минута, што ће изазвати њено успоравање 542 метра у секунди како би ушла у орбиту ове планете.

Очекује се да Јуно, уз неколико захтевних маневара уђе у орбиту Јупитера којег ће обићи 37 пута.

Због радиоактивног зрачења сва електроника у сонди ће бити уништена осим титанијског сефа са рачунаром које ће бележити податке.

Научници НАСА-е највише наде полажу у решење мистерије велике црвене пеге, највеће циклонске олује која је три пута већа од Земље и не јењава већ 300 година.

Јуно је опремљен камером у боји, а из НАСА-е кажу да ће направити "спектакуларне фотографије у боји".

Мисија Јуно ће се завршити у фебруару 2018. када се очекује да ће летелица пасти на Јупитер.

Klikni na sliku da se uveća

Izvor: http://sr.wikipedia.org/wiki/Јунона_(сонда), http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sonda-juno-danas-se-priblizava-jupiteru


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags:

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Еико Ишиока

Еико Ишиока

12.07.2017. 01:12

Еико Ишиока (12.07.1938. - 21.01.2012) је била јапански уметнички директор, костимограф и графички дизајнер. dalje »»

Šta je Lex Agrokor?

Šta je Lex Agrokor?

07.04.2017. 17:59

"Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", ili skraćeno "Lex Agrokor", je zakon (izglasan u hrvatskom saboru) koji predstavlja posebnu vrstu... dalje »»

Хасан Фати

Хасан Фати

23.03.2017. 01:10

Хасан Фати рођен је у Александрији, у Египту, 23. марта 1900. године. Био је пионир у иновацијама у архитектури у Египту. Први је увео Комбиновање... dalje »»