Cooliranje.com » Zanimljivosti » Da li ste znali?

Ejda King Lavlejs

Da li ste znali da je prvi programer, pionirka informatike, bila ćerka romantičara  Lorda Bajrona i En Izabel Milbank, bogate matematičarke. 

Ejda King Lavlejs

 Bavila se matematikom i zainteresovala se za projekat analitičke mašine. Pomagala je u dokumentovanju rada ove mašine kao i u radu na njoj - i finansijski i svojim predlozima, od kojih je najznačajniji bio prenos kontrole i rad sa ciklusima, tako da naredbe programa ne bi morale da se izvršavaju redosledom kojim su date već u zavisnosti od toka programa.

Predviđala je i mogućnost ove mašine i za opštije stvari (komponovanje muzike, grafiku) ali i za šire naučne primene. Predložila je da se pomoću analitičke mašine izračunaju Bernulijevi brojevi. Ovaj plan se ujedno smatra i prvim programom, a Ejda Lavlejs prvim programerom. U njenu čast jedan programski jezik dobio je njeno ime.

Analitička mašina, izum Ejde Lavlejs i Čarlsa Babidža,  bila je jedan od motiva za formiranje Data Solutions Laboratorije za spašavanje podataka sa oštećenih medija. Američko odeljenje za odbranu nazvalo je svoj univerzalni programski jezik ADA u čast Ejde Bajron. ADA se koristi u vojne svrhe, u po bezbednost kritičnim oblastima, poput nuklearnih centrala, kontrole letenja i nekih medicinskih uređaja. Dan Ejde Lavlejs, ustanovljen 2009. godine, i ima za cilj podizanje svesti o pripadnicama ženskog pola koje se bave naukom, posebno inženjerstvom, matematikom i tehnologijom. Premda je živela početkom XIX veka, Ejda je uspešno prevazišla stereotipe koji ženu udaljavaju od nauke, a kojih je u ono vreme bilo mnogo više nego danas.  


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags:

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Prva Nobelova nagrada za književnost

Prva Nobelova nagrada za književnost

24.12.2017. 14:10

Da li ste znali da je prvu Nobelovu nagradu za književnost dobio francuski književnik... dalje »»

Labudovo jezero

Labudovo jezero

27.01.2018. 13:23

Da li ste znali da je Labudovo jezero... dalje »»

Prvi šampon

Prvi šampon

31.07.2017. 12:30

Da li ste znali da su prvi šampon pravljeni... dalje »»

Pljeskanje

Pljeskanje

10.04.2017. 23:20

Da li ste znali da su još Grci u starom veku imali običaj... dalje »»

Marica Kosanović

Marica Kosanović

10.05.2017. 13:26

Da li ste znali da je Marica Kosanović bila najmlađa sestra... dalje »»

Šta je aglomeracija?

Šta je aglomeracija?

17.04.2017. 14:24

Aglomeracija ili šire gradsko područje je prošireno područje grada koje se sastoji od centra i izvesnog broja prigradskih naselja koji zajedno sačinjavaju neprekinuto urbano područje. dalje »»

Oblaci

Oblaci

02.04.2017. 14:27

Da li ste znali da su oblaci simbol lakoće, ali... dalje »»