Cooliranje.com » Zanimljivosti » Na današnji dan

Milan Vujaklija

Na današnji dan 1891. godine rođen je Milan Vujaklija, leksikograf  i prevodilac.

Milan Vujaklija

 Vujaklija je bio vrstan prevodilac Šopenhauera, Hofmana, Šilera, Kupera i  drugih, ali je najveći deo svog rada posvetio leksikografiji. Bio je saradnik Instituta za srpski jezik SANU i jedan je od autora „Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika” SANU.

Prikupljanje građe za svoje životno delo „Leksikon stranih reči i izraza”, Vujaklija je započeo dvadesetih godina prošlog veka. Pred kraj 1936. godine ga je predao Geci Konu, da bi se „Leksikon” pojavio u knjižari ovog izdavača februara 1937. godine.

Ovaj dragoceni enciklopedijski rečnik je više puta preštampavan, a tri puta je temeljno prerađivan i dopunjavan 1954, 1980. i 1991. godine, prilagođavajući se potrebama vremena, promenama i obogaćenju jezika, a 1997. je „Prosveta” objavila njegovo jubilarno izdanje. Leksikon je bio i ostao jedno od najznačajnijih dela srpske kulture, knjiga bez koje je teško zamisliti ozbiljniju javnu ili privatnu biblioteku, da bi vremenom postao oznaka i kriterijum za leksikografsku literaturu uopšte, a autorovo ime je počelo da se poistovećuje sa naslovom-neobičan i lep spomenik Milanu Vujakliji.


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: ,

Ostavite Vaš komentar!