Cooliranje.com » Zanimljivosti » Zanimljive priče

Zastava Brazila - značenje i simbolika

Svi znamo da se zastava Brazila  sastoji od zelene podloge na čijem središnjem delu se nalazi veliki žuti romb.

Zastava Brazila - značenje i simbolika

Unutar romba se nalazi plavi krug sa 27 belih zvezdica u pet različitih veličina i zaobljene bele trake preko njih. Unutar trake je ispisan moto "Ordem e Progresso", što na portugalskom znači: "Red i napredak".

Evo i objašnjenja oko detalja?

27 zvezdica na zastavi Brazila predstavlja raspored zvezda koji je bio na nebu iznad Rio de Žaneira 15. novembra 1889. godine u 8 sati i 37 minuta. Takav raspored bi bio vidljiv golim okom da je bila noć.

To vreme predstavlja trenutak kada je u Brazilu uspostavljena republika i samim tim zbačena sa vlasti monarhija. Takođe, 27 zvezdica na zastavi predstavlja i 27 saveznih država Brazila.

Slogan na zastavi je inspirisan motom Ogista Konta, osnivača sociologije: ''L`amour pour principe et l`ordre pour base; le progrès pour but'' (Ljubav kao princip i red kao baza; napredak kao cilj). Jedan deo ljudi koji su učestvovali u državnom udaru su bili sledbenici ideja Ogista Konta, pa otud taj slogan na zastavi.

Klikni na sliku da se uveća

Zastava Brazila na mapi


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags:

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Хасан Фати

Хасан Фати

23.03.2017. 01:10

Хасан Фати рођен је у Александрији, у Египту, 23. марта 1900. године. Био је пионир у иновацијама у архитектури у Египту. Први је увео Комбиновање... dalje »»

Šta je Lex Agrokor?

Šta je Lex Agrokor?

07.04.2017. 17:59

"Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", ili skraćeno "Lex Agrokor", je zakon (izglasan u hrvatskom saboru) koji predstavlja posebnu vrstu... dalje »»

Еико Ишиока

Еико Ишиока

12.07.2017. 01:12

Еико Ишиока (12.07.1938. - 21.01.2012) је била јапански уметнички директор, костимограф и графички дизајнер. dalje »»