Kako se proslavlja 1. maj kod nas?

30.04.2013. 15:02 od admin Pregledano 3996 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0

Međunarodni praznik rada ili nerada, jedan prosečan stanovnik doživljava kao prvi ovogodišnji (za mnoge i jedini) odlazak u prirodu sa društvom, na popularno nazvan "uranak".

Kako se proslavlja 1. maj kod nas?

Pri tom odlasku obavezno se ponese 5-6 gajbi piva (od viška glava ne boli) i obavezno neko prasence, ili meso za roštilj. Ima i onih koji vole da tom prilikom skuvaju pasulj, gulaš ili leskovačku mućkalicu. Salata i sokovi su uvek dobrodošli (pogotovo u jutarnjim časovima).

Kako obično izleda uranak kod nas?

30. aprila, negde oko 16č dolazi se na određeno mesto koje se pažljivo biralo prethodnih dana. Odmah iz automobila se vadi hrana, piće, šator, stolice itd... Gajbe sa pivom se spuštaju u obližnji potok da se hlade, postavlja se šator, stolice itd...

Nakon što smo se raspakovali, diže se zastava.

Pored stvari ostaje uvek jedan od drugara da dodatno sve pripremi, dok ostali sa sekirčetom idu tu preko puta da donesi drva za vatru. Biće duga noć, pa ih treba skupiti dosta.

Čim se donesu drva, drugar koji je ostao pored hrane, već je pripremio meze i otvorio po pivo, da se malo predahne, pa da se naloži vatra. Sa strane se izdvoji malo žara za kotlić. Obavezno je na meniju gulaš. Za nekih sat vremena gulaš je gotov, i do 12č u noć, pije se pivo, jede se gulaš i druži se.

Oko 12č stavlja se prase da se peče. E sada tu nastupa dramaturgija. Niko ne želi da okreće ražanj. Pa se onda vuku šibice, i obrni okreni, uvek ispada isti drugar :-) dok ostali piju pivce i meze, ako je nešto još ostalo.

Do šest ujutru prase je već gotovo. Doručkuje se. U to vreme oko nas dolaze ostali prvomajci. U jednom trenutku stvara se ogromna gužva, no mi njih i ne primećujemo :-) I dalje nastavljamo sa našim aktivnostima: pivo i klopa.

Negde oko 13č shvatamo da nam je nestalo piva, pa brzo idemo do najbliže radnje po još jednu gajbu. Ostali drugari igraju fudbal na livadi, ili jednostavno leškare.

Već oko 18č, ostajemo samo mi. Vreme je i da mi krenemo. Stvari se polako skupljaju i ubacuju u auto. Đubre se takođe skuplja. Svečano se skida zastava, i pravac svi svojim kućama.

E, tako je ukratko izgledao prvomajski uranak, mene i mojih drugara...

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari