Farska Ostrva - Ovčija ostrva

19.06.2014. 23:21 od pinkjeca Pregledano 9811 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Farska Ostrva čini grupa od 18 većih ostrva smeštenih između severnog Atlantika i Norveškog mora ukupne površine 1.400 km².
 
Predstavljaju jednu od tri konstitutivne države Kraljevine Danske sa visokim stepenom autonomije (izuzetak je odbrana i spoljna politika). Farska Ostrva imaju sopstvene predstavnike u Nordijskom savetu.

Farska Ostrva - Ovčija ostrva

Na našem jeziku, Farska ostrva znače Ovčija ostrva
Glavni grad je  Torshavn.
 
Posle Drugog svetskog rata, jedan deo stanovništa je bio za nezavisnost od Danske. 14. septembra 1946. održani su lokalni izbori sa pitanjem oko statusa ostrva. Nije bio referendum, pošto parlament nije bio obavezan da prizna mišljenje građana.
 
Farska Ostrva nisu deo Evropske unije, što se eksplicitno napominje u Rimskom sporazumu. Protokol o prijemu Danske u Evropsku zajednicu napominje da se državljani Danske koji žive na Farskim Ostrvima ne svrstavaju u državljane Danske. Odatle sledi da Danski državljani koji žive na Farskim Ostrvima nisu državljani Evropske unije (iako, drugi državljani zemalja članica koji žive na ostrvima jesu državljani EU-a). Farska Ostrva nisu deo Šengenskog sporazuma.
 
Većina stanovništva čini farski narod, skandinavskog ili keltskog porekla. Farski jezik, kao i danski, govori cela zemlja. Većina Farana govori tečno i engleski, naročito stanovništvo iz većih mesta i mlađi, koji uče engleski u školama.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari