Ručni satovi

21.06.2012. 13:57 od pinkjeca Pregledano 6627 | Komentari 1 | cOOl 7 | iscOOlirano 0
Ručni satovi

Pre samo jednog veka ručni sat nije postojao, a  gospoda su tada nosila glomazne džepne satove. Časovnici "na narukvici" isključivo su bili za dame i smatrali su se modnim detaljem, pre nego praktičnim predmetom.Niko od istoričara nije siguran ko se prvi dosetio da na sat stavi narukvicu, ali se skoro svi slažu da je ručni sat nastao u Švajcarskoj 1790.godine.Jedan od najlepših sačuvanih ručnih satova pripadao je Napoleonovoj ženi Žozefini i napravljen je 1806. godine.

 Kod muškaraca ručni sat je ušao u upotrebu iz praktičnih razloga.Naime, vojnici nisu imali vremena da usred bitke traže sat po džepovima, već su ga kožnim trakama vezivali oko ruke. Smatra se da je prvi pilotski sat izradio čuveni francuski proizvođač Cartier, po narudžbini Alberta Santosa-Dumonta, pionira brazilske avijacije.Hans Vilsdorf osnivač firme "Roleks" napravio je prvi vodootporni sat.

Ručni sat među damama postao je veoma popularan početkom dvadesetog veka, a danas krasi skoro svaku žensku ruku.

Sve dame koje prate modu, usklađuju satove uz svoj nakit i garderobu, tako da možete videti satove sa kožnim, metalnim, keramičkim,. pa čak i gumenim narukvicama, različitih oblika i veličina. 

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari

Gojko Pušić - PUGO (neregistrovani cooler)
29.02.2012 21:24
Cool isCooliraj

Pinkjeci svaka pohvala za tekst, i molim je da ne protumači pogrešno dodatak uz ovaj komentar. Pored praktičnih (vojnih) razloga, muškoj populaciji ručni sat takodje je i modni detalj.