NELE KARAJLIĆ, BRANKO DIMITRIJEVIĆ I IVAN-GORAN VITEZ VODIĆE SERIJU RADIONICA POD NAZIVOM “PISATI, REŽIRATI, IGRATI KOMEDIJU” NA COMEDY FESTU!

17.05.2016. 09:48 od admin Pregledano 1590 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

U periodu od 25. do 29. maja ove godine biće održan prvi Međunarodni festival filmske komedije – Comedy Fest, čiji je idejni tvorac Gordana Grubješić, a osnivači i izvršni producenti su Superstar Culture i FAME Solutions.

NELE KARAJLIĆ, BRANKO DIMITRIJEVIĆ I IVAN-GORAN VITEZ VODIĆE SERIJU RADIONICA POD NAZIVOM “PISATI, REŽIRATI, IGRATI KOMEDIJU” NA COMEDY FESTU!

Vođeni idejom da komediju treba shvatiti ozbiljno, programski direktor Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov, osmislili su za prvo izdanje festivala devet programskih celina, u sklopu kojih će biti prikazano 15 premijernih naslova i 35 repriza.

Prvi festival filmske komedije stavlja naročit akcenat i na poslovno-edukativnu dimenziju. U skladu sa jednim od svojih osnovnih principa, da smeh shvata ozbiljno, biće organizovana tri masterclassa sa iskusnim predavačima koji će polaznicima ovih programa, najpre studentima filmskih škola, preneti svoja znanja i savete.

Seriju masterclassova na Festivalu filmske komedije 25. maja u 13 časova otvara Nele Karajlić, legendarni muzičar i humorista, koji se u svetu komedije iskazao u svim ulogama. Kao scenarista i glumac radio je sve televizijske forme – od skeč šoua Top lista nadrealista do sitkoma Složna braća, glumio je u nizu Kusturičinih filmova, a okušao se i kao reditelj u realizaciji humorističkih programa. Karajlićevo ime je postalo brend u domenu regionalne komedije i na masterclassu će pokušati da obuhvati svu širinu svog komediografskog angažmana. Otud se i tema masterclassa vrlo otvoreno definiše kao Kako se gradi humor.

Masterclass Pisati komediju održaće Branko Dimitrijević. Dimitrijević je diplomirani dramaturg sa velikim iskustvom u pozorištu i na televiziji. U periodu kada su zabavni programi Radio-televizije Beograd i Studentski kulturni centar bili svetionici inovacije na našoj sceni, Dimitrijević je participirao u nizu njihovih ključnih projekata. Kao dramaturg radio je na nizu jugoslovenskuih komedija tokom osamdesetih među kojima su neke poput Nema problema Miće Miloševića ostvarile i veliku gledanost. Potom se u Sjedinjenim Američkim Državama specijalistički školovao upravo iz oblasti sitkoma, i bio je aktivan u alternativnom teatru. Po povratku u zemlju bio je story editor na adaptiranom licencnom sitkomu Zauvek tvoj i radio je kao dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Autor je nekoliko romana i aktivan kolumnista više medija. Masterclass će biti održan 28. maja u 13 časova.

Masterclass Režirati komediju održaće Ivan-Goran Vitez, hrvatski reditelj koji učestvuje na našem festivalu sa dva filma – celovečernjim Narodni heroj Ljiljan Vidić i kratkometražnim Posljednja pričest. Oba ova naslova izazvala su velike kontroverze prilikom prikazivanja u Hrvatskoj. Vitezu je Ljiljan Vidić drugi film, prethodno je snimio satarični horor Šuma summarum. Na televiziji, Vitez se okušao u formi mejsntrim sitkoma sa Bitangma i princezama, ali i u alternativnijem humorističkom programu sa serijom Zakon! Masterclass će biti održan 29. maja u 13 časova.

Moderator radionica biće selektor našeg festivala Dimitrije Vojnov, diplomirani dramaturg koji je do sada imao iskustvo rada na nizu humorističkih serija i filmskih komedija, a lokacija održavanja masterclassova je Kolarac.

Podsećamo, prvi Comedy Fest trajaće pet dana i dešavaće se u pet gradova i devet bioskopa. Ukupno 50 filmova biće prikazano kroz premijerni i reprizni program, ali i kroz posebno osmišljene selekcije – crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, komedije iz regiona, krimi komedije, studentske i kratke komedije, te selekciju romantičnih komedija.

Ove godine devet bioskopa biće domaćini filmovima koji će nas nasmejati. Među njima su Cineplexx u Ušću, Kragujevcu i Podgorici; zatim Roda, Tuckwood, Kinoteka, Art bioskop Kolarac, Arena u Novom Sadu i Cadmus u Budvi

Na prvom Međunarodnom festivalu komedije će biti dodeljena i nagrada za životno delo jednom od velikana naše filmske komedije, a s obzirom da nijedan festival ne može proći bez pratećeg programa, osnivači SUPERSTAR CULTURE i FAME Solutions su se postarali i za ekstra dozu  smeha. Tako će svi zainteresovani biti u prilici da posete neki od nastupa poznatih domaćih stend-ap komičara koji će izvoditi svoje rutine širom Beograda.

Prvi Međunarodni festival komedije – Comedy Fest su podržali Filmski Centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti, Italijanski kulturni centar i Institut Cervantes. Ovo će ujedno biti prvi put da na jednom festivalu učestvuju svi filmski distributeri iz Srbije.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari