Silend - najmanja država na svetu

21.02.2015. 12:10 od admin Pregledano 7833 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Silend (Sealand) je mikro kneževina koja se prostire u međunarodnim vodama između Velike Britanije i Francuske. Nalazi se na oko 10km od obala Safoka u Velikoj Britaniji, a od Francuske je udaljena oko 200km.

Silend - najmanja država na svetu

Prostire na površini od 550m2, koja se nalazi na veštačkom ostrvu, tačnije na čeličnoj platformi koja je sagrađena u II svetskom ratu (1942. godine) za potrebe britanske vojske.

2. septembra 1967. godine Pedi Roj Bejts, major britanske mornarice, je zauzeo platformu i sebe je proglasio knezom od Silanda. Država je jedno vreme bila pod pritiskom nemačkih i holandskih osvajača, ali je uspešno odolevala tim "napadima". Moto Silenda je E Mare Libertas (Sloboda dolazi s mora).

Silend ima sva obeležja jedne moderne država. Ima svoju zastavu, grb, novac, pasoš, poštanske marke i fudbalski tim Silend all stars. Zvanični jezik je engleski. Silend polaže pravo i na morski pojas od 12 nautičkih milja od platforme. Silendski dolar ima fiksni odnos prema američkom dolaru 1:1, a u opticaj je puštena određena količina kovanica. Za sada ovu državu niko u svetu ne priznaje, čak ni UN.

Od samog osnivanja Silend je država u kojoj ne postoji carina niti bilo kakva ograničenja vezana za kocku. Od 2001. Silend je proglašen zonom nad kojom nisu dozvoljeni letovi niti vazdušni saobraćaj bez izričite dozvole silendskih vlasti.

Vladar ove kneževine do 2012. godine je bio Pedi Roj Bets, a njega je nasledio sin, Princ Majkl.

Glavni izvor prihoda je prodaja suvenira i plemićkih titula preko interneta: za oko 250 evra možete postati grof od Silenda, titula lorda košta 35 evra, a za 25 evra možete kupiti kvadratnu stopu silendskog tla, šolju sa grbom, ili fudbalski dres. Od prošlog leta, kao dodatni izvor prihoda, u planu su i turističke posete.

Više informacija možete naći na zvaničnoj internet stranici www.sealandgov.org

Klikni na sliku da se uveca

 

Izvor: wikipedia.org, sealandgov.org

Foto: sealandgov.org

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari