Ojmjakon - najhladnije nastanjeno mesto na našoj planeti

07.01.2023. 13:47 od admin Pregledano 759 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Ojmjakon je selo u Republici Saha u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira u Ojmjakonskom rejonu. Ojmjakon je najhladnije nastanjeno mesto na našoj planeti (najniža izmerena temperatura -71,2 °C) i nalazi se na levoj obali reke Indigirke. U selu živi oko 500 stanovnika, koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Od glavnog grada Jakutije, Jakutska, Ojmjakon je udaljen oko 1.100 km prema istoku. Najbliži regionalni put je Kolimski auto-put udaljen oko 32 km severozapadno. Najbliža susedna naselja su Hara-Tumul i Bereg-Jurdja.

Ojmjakon - najhladnije nastanjeno mesto na našoj planeti

Ojmjakon se nalazi na svega tri stepena od polarnog kruga (66° 33‘ sgš), na Ojmjkonskom platou koji je omeđen Ojmjakonskim planinama (3.003 m) na zapadu i jugozapadu i planinom Tas Kistabit (2.341 m) na severu i severoistoku. Predeo se odlikuje zajednicom tundre i tajge, a nadmorska visina mesta je 741 m.

Najspecifičnija odlika ovog mesta je oštra kontinentalna klima. Ekstremno hladne zime sa srednje toplim letima. Sunčev sjaj je intenzivan. Ojmjakon se smatra najhladnijim stalno naseljenim mestom na svetu, a naziva se i „Pol hladnoće“ severne hemisfere. Najniža do sada izmerena temperatura je –68 °C u meteorološkoj stanici Tomtor godine 1933. Temperatura od -71,2 °C zabeležena je na spomeniku u Ojmjakonu. Tokom leta temperature mogu dostići 25-30 °C, pa je godišnja amplituda u ovom mestu veća od 100 °C.

Zemljište se zaleđuje do dubine od čak 1.500 m. Kako je Ojmjakon blizu severnog pola, dužina dana i noći tokom godine izuzetno varira — tokom decembra dan traje 3, a u junu 21 sat.

Klikni na sliku da se uveca

 

Foto: https://files.mtstatic.com/

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari