Tristan da Kunja, najudaljenije naseljeno mesto na Zemlji

09.02.2024. 21:26 od admin Pregledano 372 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Tristan da Kunja je grupa udaljenih vulkanskih ostrva u južnom Atlantiku. Predstavlja najudaljeniji naseljeni arhipelag na svetu, koji leži 2.787 km od Kejptauna u Južnoafričkoj Republici, 2.437 km od Svete Jelene, 3.900 km od Mar del Plate u Argentini i 4.002 km od Folklandskih ostrva.

Tristan da Kunja, najudaljenije naseljeno mesto na Zemlji

Tristan da Kunja je britanska prekomorska teritorija sa sopstvenim ustavom.

Teritorija se sastoji od naseljenog ostrva Tristan da Kunja, površine 98 km² i prečnika od otprilike 11 km; rezervata divljih životinja na ostrvima Gof i „Nepristupačnom ostrvu”, kao i malih, nenaseljenih „Slavujevih ostrva”. Od oktobra 2018. godine, glavno ostrvo ima 250 stalnih stanovnika, koji svi imaju državljanstvo britanskih prekomorskih teritorija. Na ostrvu Gof živi osoblje južnoafričke meteorološke stanice.

Jedino veće naselje i glavni grad je Edinburg Sedam Mora. Naselje je nazvano po Princu Alfredu (Sakse-Koburg-Gota), vojvodi od Edinburga, drugom sinu Kraljice Viktorije, kada je ovaj posetio ostrvo 1867. dok je obilazio svet komandujući brodom HMS Galatea. Lokalno stanovništvo ga uvek zove jednostavno Naselje.

Na glavnom ostrvu nema avionskog saobraćaja, jedini način putovanja do njega je višednevno putovanje brodom iz Južnoafričke republike.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari