осми март - Међународни Дан жена

08.03.2015. 00:13 od admin Pregledano 2451 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Свим дамама срећан 8. март

осми март - Међународни Дан жена

Osmi mart (осми март), je dan posvećen ženama i slavi se svake godine. Međunarodni dan žena, kako drugačije nazivaju ovaj praznik, se obeležava kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Mnoge žene zastupale su ideju većih ženskih prava. Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila organizovanje Međunarodnog dana žene. 

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope.

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem. 

Izvor: wikipedia

Foto: google skrinšot

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari