Дмитриј Мендељејев - 182 године од рођења руског хемичара

08.02.2016. 00:08 od admin Pregledano 6827 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Дмитриј Мендељејев (Дмитриј Иванович Мендељејев) је био руски хемичар, академик и научник, који је саставио периодни систем елемената, најсавршенији класификациони систем у природним наукама.

Дмитриј Мендељејев - 182 године од рођења руског хемичара

Дмитриј Мендељејев је рођен у Тоболску и био је последње седамнаесто дете директора локалне средње школе. Након очеве смрти, породица постаје сиромашна и 1849. године преселила се у Санкт Петербург где је Дмитриј студирао педагогију 1850. 1859. године прелази у Париз, где је проучавао гасове и усавршио спектроскоп са Густавом Робертом Кирхофом на Унивезитету Хајделбергу. У Русију се враћа 1863. године и постаје професор хемије на Технолошком институту и на Универзитету у Санкт Петербургу.

Мендељејев је 6.3.1869. године представио своју идеју периодног система Руском хемичарском друштву, а пројекат је носио назив „Зависност између својстава релативне атомске масе и елемената“. У њему је објаснио да ако се елементи сврстају по атомској маси дају један редослед у периодима. На основу овог система могао је да предвиди особине још непознатих елемената.

Мендељејев је свој научни рад представио у Лондону 1889. године. Предавање је носило име „Периодни систем хемијских елемената“ и од тада периодни систем се користи.

Имао је два брака. Из другог брака имао је ћерку. Умро је у Санкт Петербургу у 70-ој години живота.

Дмитриј Мендељејев је рођен на данашњи дан (8.2.1834) пре 182 године, у у његову част, Google му посвећује насловну страну (Doodle).

Klikni na sliku da se uveca

 

Foto: google skrinšot, wikipedia.org

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari