Svetski dan zdravlja - 7. april

07.04.2016. 10:06 od pinkjeca Pregledano 1430 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Svetski dan zdravlja (7. april) ove godine se obeležava pod sloganom "Pobedi dijabetes".

Svetski dan zdravlja - 7. april

Na manifestaciji  biće uključene brojne zdravstveno-promotivne i preventivne akcije u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda.

Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović je tim povodom izjavila da će građani sutra na prostoru ispred upravne zgrade opštine Novi Beograd moći da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja „Novi Beograd”, dobiju stručne savete i odgovarajući promotivni materijal. 

"Na štandovima učesnika posetioci će, pored dobijanja saveta i zdravstveno-edukativnog i promotivnog materijala, moći i da izmere vrednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Studenti medicine okupljeni na projektu 'Pronađi meru' posetiocima će proveravati indeks telesne mase i davaće savete o važnosti balansirane ishrane i fizičke aktivnosti", rekla je Vujovićeva, preneo je Beoinfo. 

U Srbiji oko 470.000 osoba živi sa dijabetesom, a ako se tome doda još 40 odsto obolelih kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000. Veliki broj osoba s dijabetesom ne zna da ima ovu bolest, a otkriva je slučajno kada već postoje komplikacije, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, oka ili nervnog sistema.  

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari