Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare)

23.04.2016. 00:15 od admin Pregledano 2297 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare) био је енглески песник и драмски писац, који се сматра најпознатијим драмским писцем на свету.

Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare)

Оставио је 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне поеме и неколико других поема. Његови позоришни комади и данас су једни од најчешће приказиваних на позоришним даскама.

Вилијам Шекспир је рођен у Стратфорду на Ејвону 26. априла 1564. године као треће од осморо деце и најстарији преживели син. Када је напунио 18 година, ступио је у брак са Аном Хатвеј која је била осам година старија од њега. Изродила му је троје деце. У периоду између 1585. и 1592. године започиње веома успешну каријеру као глумац, писац и сувласник глумачке дружине „Људи лорда Чамберлена” касније познату као „Краљеви људи”.

Вилијам Шекспир је био изузетан познавалац људске природе и емоција скривених у њој: радости, туге, љубави, мржње, чежње и незаситости. Пажњу су му посебно привлачиле две тематске области, историја и човек.

Његове историјске драме обилују суровошћу и интригама. Спој римске трагедије и драме огледа се кроз ликове Јулија Цезара, Антонија и Клеопатре, Кориолана. Најскривеније тајне људске душе, открива кроз ликове Ромеа и Јулије, Отела, Хамлета, Магбета и Краља Лира.

Утицај ренесансе и италијанске раздраганости помогао му је у настанку следећих незаборавних дела: Сан летње ноћи, Млетачки трговац, Богојављенска ноћ, Веселе жене Виндзорске.

Уз поруку "Славимо Вилијама Шекспира" Гугл нас подсећа на овог великана.

Погледајте још:

Foto: google skrinšot

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari