Srinivasa Ramanudžan

06.07.2023. 12:11 od admin Pregledano 637 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Srinivasa Ađangar Ramanudžan (22. decembar 1887 — Čenaj, 26. april 1920) je bio indijski matematičar koji je zbog svoje duboke intuicije kao i visoke sposobnosti manipulacije brojevima ostao zapamćen kao jedan od najvećih matematičkih umova u skorijoj istoriji. Praktično ne prošavši nikakav formalan vid matematičkog obrazovanja, značajno je doprineo poljima matematičke analize i teorije skupova. Njegov život je bio inspiracija za lik Vila Hantinga u filmu Dobri Vil Hanting.

Srinivasa Ramanudžan

Ramanudžan je inicijalno razvio vlastita matematička istraživanja izolovano: prema Hansu Ajzenku: „On je pokušao da zainteresuje vodeće profesionalne matematičare za svoj rad, ali nije uspeo većim delom. Ono što je imao da im pokaže bilo je previše novo, previše nepoznato i dodatno predstavljeno na neobične načine; njih to nije zanimalo”. Tražeći matematičare koji bi mogli bolje razumeti njegovo delo, 1913. godine započeo je poštansku prepisku sa engleskim matematičarom G. H. Hardijem na Univerzitetu u Kembridžu u Engleskoj. Prepoznavši Ramanudžanovo delo kao izvanredno, Hardi je organizovao njegovo putovanje za Kembridž. U svojim beleškama, Hardi je prokomentarisao da je Ramanudžan izradio revolucionarne nove teoreme, uključujući i neke koje su me „potpuno porazile; nikada ranije nisam video ništa slično njima”, i neke nedavno dokazane, ali visoko napredne rezultate.

Tokom svog kratkog života, Ramanudžan je nezavisno sastavio skoro 3.900 rezultata (uglavnom identiteta i jednačina). Mnogi su bili potpuno novi; njegovi originalni i krajnje nekonvencionalni rezultati, kao što su Ramanudžanov prajm, Ramanudžanova teta funkcija, formule particije i mok teta funkcije, otvorili su čitava nova područja rada i inspirisali ogroman broj daljih istraživanja. Od njegovih hiljada rezultata, svi osim četrnaest su se do sada pokazali tačnim.

Još 2012. istraživači su i dalje otkrivali da napomene koje stoje kao samo komentari u njegovim spisima o „jednostavnim svojstvima” i „sličnim rezultatima” za određene nalaze, same po sebi predstavljaju duboke i suptilne rezultate teorije brojeva koji su ostali neočekivani do skoro jednog veka nakon njegove smrti.

On je postao je jedan od najmlađih stipendista Kraljevskog društva i tek drugi indijski član, i prvi Indijac izabran za saradnika Triniti koledža u Kembridžu. Za svoja originalna pisama, Hardi je izjavio da je jedan pogled bio dovoljan da pokaže da ih je mogao napisati samo matematičar najvišeg kalibra, upoređujući Ramanudžana sa matematičkim genijem poput Ojlera i Jakobija.

Godine 1919. loše zdravlje - za koje se sada veruje da je hepatična amebijaza (komplikacija zbog epizoda dizenterije mnogo godina ranije) - izazvalo Ramanudžanov povratak u Indiju, gde je umro 1920. godine u 32. godini.

Ramanudžanov magični kvadrat:

22 12 18 87
88 17 9 25
10 24 89 16
19 86 23 11

 

Kada saberete brojeve po kolonama, redovima, dijagonalama i grupama (označeno je na slici) dobija se uvek isti broj: 139. Inače, brojevi iz prvog reda su njegov datum rođenja:
22.12.1887.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari