Put svile

09.12.2013. 00:44 od admin Pregledano 11281 | Komentari 0 | cOOl 3 | iscOOlirano 0

Put svile je naziv za drevnu trgovačku trasu od 6.500 km koja je povezivala Aziju, Afriku i Evropu. Naziv je dobila zahvaljujući Nemcu Ferdinand fon Rihthofen, koji je živeo u 19. veku.

Put svile

Još od kineske dinastije Han (206. g. p.n.e. - 200. g n.e.), karavani sa svilom, staklom, porcelanom, dragim kamenjem, plemenitim metalima, slonovačom, začinima i robovima, išli su tim putem sa jednog kraja sveta na drugi.

Od Kine do Egipta razbojnici su napadali karavane na najužim mestima puta, otimajući robu. Zbog toga je carstvo Han dodeljivalo karavanama posebnu vojnu pratnju, a i produžili su kineski zid uz karavanski put.

Kao prevozno „sredstvo“ najveći značaj su imale dvogrbe kamile poreklom iz središnje Azije. Njihova prednost nad jednogrbim je ta što su manje osetljive na temperaturu a imaju i zimsko krzno.

Put svile je uticao na kontakte između tadašnjih velikih civilizacija kao što su bile kineska, indijska, arapska, staroegipatska i rimska. Pored trgovačkog kontakta, ostvarivali su se kontakti iz oblasti politike, kulture, religije, diplomatije...

Putem svile su se širile bolesti i infekcije. Tako je dolazilo do epidemija.

Najčuveniji putnik na ovoj trasi bio je venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo u 13. veku.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari