Црвеноврати колибри, Надувана риба, Медуза, Јапански макаки и Балегар вам желе срећан Дан Земље!

22.04.2014. 00:25 od admin Pregledano 12804 | Komentari 0 | cOOl 4 | iscOOlirano 0

Danas je Dan planete Zemlje! Obeležava se od 1970. godine svakog 22. aprila, na inicijativu američkog senatora i ekološkog aktiviste Gejlorda Nelsona.

Црвеноврати колибри, Надувана риба, Медуза, Јапански макаки и Балегар вам желе срећан Дан Земље!

Црвеноврати колибри вам желе срећан Дан Земље - je jedan od današnjih slogana kojim vam Google čestita današnji dan. Pored Crvenovratnog kolibrija, čestitkama se pridružuju i Naduvana riba, Jemenski kameleon, Meduza, Japanski makaki, Balegar i ostali stanovnici zemlje. 

Nekoliko zanimljivosti o pomenutim stanovnicima Zemlje:

Crvenovrati kolibri

Bez zastajanja može da preleti oko 2400 km (40 km/h) samo zahvaljujući zalihama masti.

Naduvana riba

Spada u familiju morskih i priobalnih riba reda Tetraodontiformes. Ima sposobnost da se „naduva“, uvećavajući svoje telo i izbacujući pritom bodlje (skrivene u nenaduvenom stanju). Naduvane ribe se smatraju jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svetu, međutim, u Japanu, meso nekih vrsta smatra se pravim specijalitetom. 

Jemenski kameleon

Vrlo izdržljiv reptil koji zahteva visoke kaveze, različite insekte u ishrani, sistem kapajuće vode, dodatnu toplotu i UV osvetljenje. Predstavlja najdostupniju vrstu kameleona i danas se praktično razmnožava u zarobljeništvu. 

Japanski makaki

Na latinskom Macaca fuscata je sisar iz reda primata i familije Cercopithecidae. 

Meduza

Ima oblik zvona čime se razlikuje od drugog oblika - polipa. Uglavnom su skoro prozirne i telo im sadrži veliki udeo vode. Meduza je jedan od morfoloških oblika žarnjaka koji vodi slobodnoplivajući način života.

Balegar

Crna zaobljena buba snažne građe, koja se hrani balegom sisara i u nju polaže jaja. Poznate je i pod nazivom kotrljan ili prašinar.

Klikni na sliku da se uveca

 

Izvor: wikipedia.org

Foto: google skrinšot

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari