Tor Hejerdal - 100 godina od rođenja

05.10.2014. 23:53 od pinkjeca Pregledano 4424 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Tor Hejerdal je bio norveški putnik, naučnik i pisac. Rođen je na današnji dan 06.10.1914. a preminuo je 18.04.2002. godine.

Tor Hejerdal - 100 godina od rođenja

Tor Hejerdal je najpoznatiji po splavu Kon Tiki. Splav je napravio od drveta, na isti način kako su indijanci pravili vekovima ranije. Tor Hejerdal je sa još pet putnika, preplovio Tihi okean za 101 dan. Pošao je iz Južne Amerike iz Perua, i prešao 8,000 km sve do ostrva Polinezije. Cilj putovanja je bilo dokazivanje njegove pretpostavke da Polinežani potiču iz južne Amerike. Na plovidbi nisu koristili instrumenta za navigaciju. Kretali su se pomoću zvezda, a kao hranu su koristili ono što su usput lovili, dok su zalihe vode obnavljali kišnicom.

Pored Kon Tikija, Tor Hejerdal napravio splav "Ra", splav kakvog su koristili stari Egipćani. Verovao je da su Egipćani napravili piramide u Meksiku, pa je hteo da dokaže kako su mogli da plove preko Atlantskog okeana. Ipak, splav nije izdržao i morali su da prekinu plovidbu. Godinu dana kasnije je napravio splav "Ra-2" i njime je uspeo da preplovi Atlantik za 57 dana. Posada je sadržala 8 članova i nosili su zastavu UN.

Tor Hejerdal je konstruisao splav Tigar, dugog 18m i napravljenog od trske. Sa njim je isplovio i iz istoimene reke. Put je bio 7000km, a Hejerdal je hteo da dokaže da su postojali kontakti između drevnih civilizacija u Egiptu, Indiji, Mesopotamiji. Zbog rata u Džibutiju ova ekspidijija nije završena do kraja.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari