Eresundski most

21.03.2015. 20:19 od admin Pregledano 14840 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Eresundski most je kombinovani drumsko-železnički most-tunel na Eresundskom moreuzu koji povezuje dansku prestonicu Kopenhagen i Malme u Švedskoj.

Eresundski most

Most se na švedskom zove Öresundsbron, a na danskom Øresundsbroen. Sastoji se iz čak četiri drumske trake i dva koloseka.

Mostovni deo je ukupne dužine 7.845 m što je otprilike polovina udaljenosti danskog i švedskog kopna. Masa mostovnog dela iznosi 82.000 metričkih tona. Najviši stub mosta visok je 204 m. Železnički koloseci se nalaze ispod drumskih traka. Plovidbena visina mosta je 57 m, ali najveći deo vodnog saobraćaja se odvija preko Eresundskih vrata koja se nalaze iznad tunela.

Sa ovog mosta može se stići do danskog kopna Drogdenskim tunelom. On je dug oko 4050m, a 3.510m tunela izgrađeno je ispod mora. Razlog za pravljenje tunela ispod vode umesto izgradnje mosta je taj što se u blizini nalazi kopenhagenski aerodrom Kastrup, pa je povezivanje ostrva i kopna tunelom ocenjeno kao bezbednije.

Na pola puta između dva kopna nalazi se veštačko ostrvo koje se na švedskom naziva Peparholm a na danskom Peberholm što znači Biberno ostrvo. Ostrvo označava kraj konstrukcije mostovnog dela i početak tunelskog dela. Ostrvo je dugo oko 4 km, sa prosečnom širinim od 500 m, a službeno pripada Danskoj.

Eresundski most je počeo da se gradi 1995 godine, a završein je 14. avgusta 1999. godine. Službeno je otvoren tek 1. jula 2000. godine, kada je postao najduži kombinovani most-tunel u Evropi, ali i najduži most na svetu koji prelazi državnu granicu.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari