Еми Нетер (Emi Neter)

23.03.2015. 00:24 od admin Pregledano 3462 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

133. рођендан Еми Нетер

Еми Нетер (Emi Neter)

Emi Neter (Еми Нетер) je bila nemačka matematičarka, poznata po doprinosima u teoriji fizike i abstraktnoj algebri.

U oblasti matematike napravila je značajne rezultate u teoriji prstena, polja, i algebri, dok je u fizici poznata Neterina teorema, koja objašnjava fundamentalnu vezu između simetrija i očuvanja zakona. Albert Ajnštajn je opisivao kao ženu koja je dala velike doprinose u matematici.

Emi Neter je rođena na današnji dan 23.03.1882. godine u bavarskom gradu Erlangen. Prvobitno je planirala da studira engleski i francuski, ali je umesto toga upisala matematiku, kao i njen otac Maks Neter. Nakon studija radila je na Matematičkom institutu u Erlangenu bez plate sedam godina, a 1915. godine prelazi na odeljenje za matematiku Univerzitetu u Getingenu, gde je predavala pod imenom Davida Hilberta. 1919. godine dobija zvanje docenta.

Neterina teorema
nastala je 1915. godine pod uticajima Davida Hilberta koji je smatrao da tada tek izgrađivana opšta teorija relativnosti krši zakon održanja energije.

1933. godine prelazi u SAD, gde je radila kao profesor na Brin Mor koledžu u Pensilvaniji. Nakon dve godine umire od posledica operacije.

Povodom 133 godine od njenog rođenja Googleov home page je posvećen Emi Neter.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari