Zanimljiva granica između Belgije i Holandije - Baarle-Nassau i Baarle-Hertog

02.06.2015. 10:50 od admin Pregledano 5670 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Baarle-Nassau i Baarle-Hertog su dve opštine u gradu Baarle, koji se fizički nalazi unutar terotorije Holandije, ali administratovnom smislu grad Baarle je na jedan veoma neobičan i zanimljiv način podeljen između Holandije i Belgije.

Zanimljiva granica između Belgije i Holandije - Baarle-Nassau i Baarle-Hertog

Opština Baarle-Nassau nalazi se u južnoj Holandiji u Severnoj Brabant pokrajini, dok je opština Baarle-Hertog u belgijskoj Antverpen pokrajini.

Obe opštine dele zajedničku granicu, ali je zanimljivo to što granica koja razdvaja grad Baarle nije pravolinijska.

Razlog je taj što postoji 26 odvojenih delova zemljišta. Postoji glavni deo grada koji se zove Zondereigen i nalazi se severno od belgijskog grada Merksplas i i njemu se nalazi ukupno 22 belgijske male "enklave". Dok u okviru najveće belgijske "enkalve" takođe postoje šest malih holandskih delova zemlje?!

Granica između Belgije i Holnadije je označena sa belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu. Ono što posebno čini ovu granicu zanimljivom, jeste da ona ne bira kuda prolazi. Granica preseca ulice, dvorišta, kuće, stanove, prodavnice, restorane, odnosno može se desiti da se u jednom stanu kuhinja nalazi u Belgiji, a dnevna soba u Holandiji?!

Ranije dok zakoni Belgije i Holandije nisu bili usaglašeni, dešavalo se da su se holandski delovi restorana zatvarali ranije, pa su gosti morali da pređu u belgijski deo.

Razlozi za ovako konfuznu granicu datiraju još iz 12. veka, koja je proistekla iz složenih ugovora, kuporodaje zemljišta između Lorda Breda i Vojvode od Brabanta.

U svakom slučaju ovaj neobičan i znaimljiv grad sa svojom granicom privlači mnogoborjne turiste iz Evrope i celog sveta...

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari