Nađa Elena Komaneči - Savršena desetka

01.07.2015. 11:52 od admin Pregledano 4339 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Nađa Elena Komaneči (rum. Nadia Elena Comăneci ) je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10.

Nađa Elena Komaneči - Savršena desetka

Rođena je u Rumuniji u gradiću Onešti 12. novembra 1961. godine kao ćerka Georgija i Stefanije-Aleksandrine. Ime je dobila po glavnoj glumici u jednom ruskom filmu koji je njena majka gledala dok je bila trudna. Nađa ima i mlađeg brata koji se zove Adrijan.

U svojoj četrnaestoj godini Komanečijeva je postala zvezda Olimpijskih igara u Montrealu 1976. Vežba na dvovisinskom razboju prva je u istoriji Olimpijski igara ocenjena najvišom ocenom 10. Na tim je Igrama ostvarila ukupno 5 medalja, od toga zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju te bronzu u vežbi u parteru. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u istoriji.

Na Igrama u Moskvi 1980. ponovno je briljirala, osvojivši zlato na gredi i u parteru (u parteru je podelila prvo mesto s Neli Kim), te još dva srebra: u ekipnom konkurenciji i u višeboju.

Tokom Igara u Montrealu korišćen je semafor koji uopšte nije mogao da prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10,0 ta ocena je na semaforu bila prikazana kao 1.0. Publika je negodovala, a mlada četrnaestogodišnjakinja je bila zbunjena, jer je u tom trenutku pomislila da je dobila ocenu 1, a ne 10 i bila je razočarana. Zbog nje je u Montrealu bilo teže doći do ulaznica za gimnastiku nego za košarkaške utakmice.

U njenu čast je jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, Komaneči. Taj elemenat je i danas rezervisan samo za vrhunske gimnastičarke, zbog težine izvođenja.

Pogledajte video: Nađa Elena Komaneči - Montreal 1976 - Savršena desetka

Izvor: wikipedia.org

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari