Ла Томатина - 70. годишњица фестивала гађања парадајзом ”Ла Томатина”

26.08.2015. 00:36 od admin Pregledano 16389 | Komentari 2 | cOOl 2 | iscOOlirano 1

Ла Томатина (La Tomatina) je festival koji se održava svake godine u poslednjoj nedelji avgusta u španskom gradu Bunol kod Valensije. Na desetine hiljada učesnika dolaze iz različitih zemalja da učestvuju u borbi, u kojoj je glavno i jedino "oružje" paradajz.

Ла Томатина - 70. годишњица фестивала гађања парадајзом ”Ла Томатина”

Festival La Tomatina traje nedelju dana i obuhvata nastupe, sajmove, priredbe i ples i vatromet. Noć pre paradajza borbe je takmičenje u kuvanju paella. Samo naselja broji oko 9000 stanovnika, ali tokom festivala dolazi i do 40 hiljada turista.

U okviru priprema za festival vlasnici prodavnica zatvaraju velikim plastičnim štitovima prozore svojih radnji, kako bi ih zaštili od “borbi”, tokom koje se koristi više od 100 tona paradajza.

Festival se održava u čast sveca zaštitnika grada St. Louis Bertrand (San Luis Bertran) i zaštitnice Gospe (Mare de Deu dels Desemparats).

Tradicija je počela u 1945. godine. Navodi se da je prva paradajz borba dogodila između prijatelja, u borbi na festivalu.

Ove godine je mali jubilej, 70. godišnjica festivala gađanja paradajzom ”La Tomatina”.

Više informacija možete pogledati na zvaničnoj internet stranici: latomatinatours.com

Klikni na sliku da se uveca

 

Foto: google skrinšot, latomatina.info

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari

Paradajzicno (neregistrovani cooler)
14.12.2015 13:08
Cool isCooliraj

@Zoran Druzee niko se od paradajza nije najeo :D
Zoran (neregistrovani cooler)
26.08.2015 17:11
Cool isCooliraj

Svuda u Svetu Vlada neki, manji ili veci Oblik gladi, dok svi znamo i gde se i umire od gladi... A Obesni, Evropski Spanci... bace Hiljade tona. Nemam Reci... Trebalo bi zabraniti, bez obzira na tradiciju... Lakse je biti sebicna Budala,negoCovek oji Pomaze Drugom u Nemastini...