Џорџ Бул - 200 година од рођења Џорџа Була

02.11.2015. 01:10 od admin Pregledano 2904 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Džordž Bul (Џорџ Бул) je bio engleski matematičar i filozof. Zaslužan je za uvođenje Bulove algebre u matematiku i logiku, koja je našla veliku primenu u informatici.

Џорџ Бул - 200 година од рођења Џорџа Була

Iako je rođen kao slabo i bolesno dete, ubrzo, Džordž Bul je postao jak i zdrav. Kada je imao dve godine, Džordž je pohađao školu za decu trgovaca u Linkolnu. Posle godinu dana, prešao je u trgovačku školu gde je ostao do svoje sedme godine. Njegovo rano učenje matematike dolazi od njegovog oca. Kada je napunio sedam godina krenuo je u osnovnu školu, gde je počeo da se interesuje za jezike, i otac mu je doveo prodavca knjiga da ga uči latinski. Kada je naučio latinski, počeo je sam da uči grčki. Sa četrnaest godina, toliko je dobro znao grčki, da je preveo pesmu jednog grčkog pesnika. To je njegovog oca učinilo veoma ponosnim da je odmah objavio. Njegov talenat je bio toliki da su lokalni profesori osporavali činjenicu da neki dečak sa samo četrnaest godina može da piše sa takvom dubinom.

Džordž Bul je napisao više dela, od kojih je najvažnije delo bilo „Istraživanje zakona misli na kome se zasniva matematička teorija logike i verovatnoće“, objavljeno 1854. Bul je prišao logici na nov način, sažimajući je u prostu algebru, pretvarajući logiku u matematiku.

To je algebarska struktura koja sažima osnovu operacija I (AND), ILI (OR), NE (NOT), kao i skupovnih operacija kao što su unija, presek i komplement.

  • I kolo (AND) će pokazati TAČAN rezultat (binarno 1), samo ako su svi ulazi 1, u suprotnom će pokazati NETAČAN rezultat.
  • ILI kolo (OR) će pokazati TAČAN rezultat ako mu je jedan od ulaza 1. NETAČAN rezultat će pokazati samo ako su oba ulaza 0.
  • NE kolo (NOT) ima samo jedan ulaz, i signal na izlazu je suprotan od signala na ulazu.
  • NI kolo (NAND) je kombinovano kolo NE sa kolom I.
  • NILI kolo (NOR) kolo predstavlja kombinaciju NE i ILI kola.
  • Ekskluzivno ILI (isključivo ILI) kolo (XOR) daje TAČAN rezultat isključivo ako mu je samo jedan od ulaza 1, a drugi 0.
  • Ekskluzivno NILI (isključivo NILI) kolo (XNOR) je kombinacija NE i XOR kola.

Stvorio je algebru logike koja je nazvana Bulova algebra, i koja nalazi primenu u konstrukciji računara, uključujući strujna kola itd.

Nažalost, nije živeo dugo, umire u 49-oj godini života, 8. decembra 1864. od prehlade, koju je dobio tako što je pešačio dve milje po kiši, kako bi stigao na predavanje, koje je održao u mokroj odeći.

Džordž Bul je rođen na današnji dan pre 200 godina (Linkoln, 02.11.1815.) i u tu čast Google je današnji home page posvetio upravo njemu.

Tablica - Bulova algebra

x y NOT x x AND y x OR y x NAND y x NOR y x XOR y x XNOR y
0 0 1 0 0 1 1 0 1
0 1 1 0 1 1 0 1 0
1 0 0 0 1 1 0 1 0
1 1 0 1 1 0 0 0 1

Klikni na sliku da se uveca

 

Foto: google skrinšot, wikipedia.org

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari