Преступна година

29.02.2016. 00:42 od admin Pregledano 1933 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Преступна година је година која има 366 дана, за разлику од просте која има дан мање. Разлог због чега постоји преступна година јесте због усклађивања календара са астрономском годином, па зато у преступној години постоји 29. фебруар.

Преступна година

Преступна година, по Грегоријанском календару, је свака година која је дељива са 4 и истовремено није дељива са 100 или је дељива са 400.

За разлику од Грегоријанског календара, код Јулијанског календара свака четврта је преступна година, па се због тога ствара разлика од 1 дана на сваких 128 година.

Код Новојулијанског календара, појам преступна година је везан за секуларну годину, односно пресупна је свака 4 година и свака секуларна година. Секуларна година је година која је дељива са 100, под условом да ако њен број векова када се подели са 9, да даје остатак 2 или 6.

У народу постоји више различитих веровања за преступну годину. По некима не треба се започињати никакве крупне послове, не треба се венчавати, не треба садити воћке, јер ће рађати сваке 4 године.

У Ирској је прописано законом да децу која се роде преступне године награде са 100 фунти.

Оно што је такође занимљиво, јесте да деца која се роде 29. фебруара, славе рођендан сваке четврте године.

Google нас подсећа на пресупну годину, својом Doodle анимацијом.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari