Бољшој театар (Большой театр)

28.03.2016. 00:43 od admin Pregledano 5213 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Бољшој театар (Большой театр) је историјски театар у Москви у коме се одржавају представе балета и опере, којег је конструисао архитекта Осип Бове.

Бољшој театар (Большой театр)

Бољшој балет и Бољшој опера се налазе међу најстаријим и најбољим балетским и оперским позориштима на свету.

Ево неких од најзанимљивијих чињеница о Бољшој театру, које је потребно је да знате:

1. Позориште је 28.03.1776. основао кнез Петар Урусов и Михаил Мадокс. Првобитно је назван "Петровски" позориште, јер је изграђен у истоименој улици у центру Москве. Два пута је горео у пожару, 1805. и 1812. године. Данас постојећа зграда је саграђена на Плочнику театра 1824. Године, a изградио ју је архитекта Андреј Михаилов. Оригинални назив Бољшој театра био је "Царски Бољшој театар Москве".

2. Упркос овим непредвиђеним догађајима Бољшој театар наставља своје постојање. Данас представља највеће име у свету када су у питању балетске трупе са више од 200 људи, који изводе узбудљиве представе са ефектима који још увек одузимају дах публике. Није случајно да је огромна љубав према њима разлог да садашња зграда Бољшој театра краси новчаницу од 100 рубаља.

3. Мало је оних који су имали прилику да уживо испрате премијере као што су: "Леди Магбет Мценског округа" од Димитрија Шостаковича, "Мазепа" од Петра Чајковског, "Псковичанка" од Николаја Римски-Корсакова итд.

4. Бољшој театар је неколико пута био реновиран, а последњи пут је био у периоду од 2005. - 2011. године. Цена реконструкције је износила 688 милиона долара. Већи део износа потрошен је на обнову акустике.

5. И дан данас један је од најпрестижнијих културних центара широм света. Иако је први симфонијски концерт одржан 4. маја 1919. године, Бољшој театар је увек био синоним за балет.

Данас је 240. годишњица оснивања Бољшој театара.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari