10 država sa najkraćom dužinom morske obale

29.10.2023. 20:25 od admin Pregledano 832 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Ukupna dužina morske obale 10 država na svetu sa najkraćom morskom obalom iznosi: 372,2 km.

10 država sa najkraćom dužinom morske obale

10. Belgija (66,5) Belgija

Zvanično Kraljevina Belgija, država u zapadnoj Evropi, prostire se na površini od 30.528 km² i u njoj živi nešto više od jedanaest miliona stanovnika. Izlazi na Severno more.

9. Irak (58 km) Irak

Irak, država na Bliskom istoku, obuhvata Mesopotamiju, severoistočni kraj Zagrosa i istočni deo Sirijske pustinje. Dve glavne reke Tigar i Eufrat protiču kroz središnji deo Iraka. Ima usko područje obale kod Um Kasra u Persijskom zalivu.

8. Togo (56 km) Togo

Togo je država država je u zapadnoj Africi, bivša francuska kolonija. Jedna je od najnerazvijenijih zemalja sveta. Na jugu izlazi 56 km dugom obalom na Gvinejski zaliv, deo Atlantskog okeana, a graniči na zapadu sa Ganom, na severu sa Burkinom Faso i na istoku sa Beninom.

7. Slovenija (46,6 km) Slovenija

Republika Slovenija država u srednjoj Evropi. Slovenija ima uglavnom planinski teren sa uglavnom kontinentalnom klimom. Izlazi na Jadransko more

6. DR Kongo (37 km) DR Kongo

Demokratska Republika Kongo, ranije Zair, je država u centralnoj Africi. Po površini je druga na kontinentu, iza Alžira, i jedanaesta je u svetu. Kratkom obalom (37 km) izlazi na Atlantski okean kod ušća reke Kongo.

5. Nauru (30 km) Nauru

Republika Nauru je mala ostrvska država u regionu Mikronezija, koji se nalazi u Okeaniji. Nalazi se 42 km južno od ekvatora. Sa površinom od 21,3 km², to je najmanja nezavisna republika na svetu. Zanimljivost je i to što Nauru nema zvanični glavni grad.

4. Jordan (26 km) Jordan

Država smeštena na bliskom istoku gde se graniči sa Saudijskom Arabijom, Palestinom, Irakom i Izraelom. Ima obalu dužine 26 km duž Akapskog zaliva na Crvenom moru.

3. Tuvalu (24 km) Tuvalu

Poznat i po bivšem imenu Ostrva Elis, je ostrvska država u pojasu Polinezije, u Okeaniji. Sa površinom od 26 km², Tuvalu je četvrta najmanja država na svetu, a manje stanovnika od nje ima samo Vatikan. Tuvalu se odvojio referendumom 1975. godine od Gilbertovih Ostrva, i stekao nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

2. Bosna i Hercegovina (24 km) Bosna i Hercegovina

Obala duga 24 km nalazi se na Jadranskom moru koja deli Hrvatsku obalu na dva dela. Na sredini obale nalazi se grad Neum, koji predstavlja turistički centar primorja ove države.

1. Monako (4,1 km) Monako

Kneževina Monako je druga najmanja država na svetu (posle Vatikana), najmanja država zapadne Evrope i država koja ima najkraću morsku obalu na svetu. Nalazi se na Azurnoj obali Sredozemnog mora i graniči se sa Francuskom.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari