Sindrom nemirnih nogu, kako ga lečiti prirodno

26.09.2014. 18:01 od Irena Pregledano 2780 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Ljudi koji imaju sindrom nemirnih nogu imaju nekontrolisan poriv da stalno pomeraju noge u krevetu, što im onemogućava normalan san. Osim ovog nevoljnog trzanja često imaju osećaj da im nešto gmiže ispod kože. Vremenom ovaj sindrom dovodi do problema koji su vezi sa nedostatkom sna, kao što su depresija i ansioznost.

 Sindrom nemirnih nogu, kako ga lečiti prirodno

Istraživači govore da je ovaj sindrom još uvek okružen velom misterije ali da je često povezan sa oboljenjima srca, pluća, bubrega, cirkulatornim problemima i artritisom.

Nekada je uzrok veoma jednostavnan, kao što je prevelik unos kofeina i premalo vežbanja. Ako patite od ovog sindroma ili poznajete nekog ko pati, postoje jednostavne, prirodne metode kojim se ovaj sindrom može izlečiti.

Ustanite i šetajte. Ponoćna šetnja može biti sasvim dovoljna da umiri nevoljne trzaje nogu i dopusti vam da provedete mirnu noć.

Smanjite unos kofeina; kafa, čaj, čokolada,čak i neki lekovi sadrže kofein. Smanjite unos nikotina, koji ima stimultivno dejstvo i unos alkohola.

Neki lekovi mogu sadržati stimulišuća sredstva koja mogu prouzrokovati nevoljne trzaje nogu, proverite sa vašim farmaceutom da li neki lek koji trenutno uzimate može imati takav efekat.

Topla kupka pre spavanja će opustiti mišiće i smanjiće  napetost.

Masaža opušta mišiće i stimuliše cirkulaciju, masaža celog tela ima opuštajući efekat.

Menjajte temperaturu nogu. Nekada prelaz iz toplog u hladno i obrnuto smanjuju pokrete nogu.

Proverite da li unosite dovoljno gvožđa, folata i magnezijuma jer se nedostatak ovih nutritijenata povezuje sa sindromom nemirnih nogu.

Svako veče idite u krevet u isto vreme i omogućite sebi dovoljnu količinu sna.
Smanjite stres. Stres ne izaziva ovaj sindrom ali ga sigurno pogoršava. Uključite u dnevni program vežbe relaksacije, vizualizacije, ples ili bilo šta što vas čini opuštenijim.

Vežbajte noge umereno, jer i isuviše intenzivne vežbe mogu da pogoršaju ovaj sindrom. Umerena šetnja je idealna vežba.

Svako veče pred spavanje, istežite potkolenice i butine.

Neki pacijenti koji pored sindroma imaju i hladne noge, kažu da im utopljavanje nogu pomaže.

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari