Moć dodira - efekti masaže na zdravlje čoveka

09.10.2015. 10:58 od Irena Pregledano 2944 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Istraživanje sprovedeno na 53 odrasle osobe je pokazalo pozitivne efekte koje masaže ima na celokupno zdravlje. 29 osoba su imale masažu jačeg inteziteta, sa dubokom masažom tkiva u trajanju od 45 minuta, ostale osobe su imale lagan tretman masaže. Svima je krv izvađena pre i posle masaže. Utvrđeno je da masaža ima pozitivne biološke efekte.

Moć dodira - efekti masaže na zdravlje čoveka

Oni koji su imali intenzivniji tretman masaže pokazali su značajan pad u nivou hormona stresa, kortizola,i u krvi i u pljuvačci, i značajan pad arginina vazopresina, hormona koji podiže nivo kortizola. Stvarali su povećan broj belih krvnih zrnaca, dokaz o povećanju zdravlja imunog sistema.

Oni koji su dobili tretman lagane masaže pokazali su pad ACTH (adrenokortikotropni hormon koji se luči u hipofizi), koji stimuliše nadbubrežne žlezde da luče kortizol, i imali su značajno povećanje hormona oksitocina, još jednog hormon koji luči hipofiza i koji se povezuje sa izazivanjem osećanja zadovoljstva.

Ovo istraživanje je naučna potvrda onoga što klijenti osećaju posle tretmana masaže. Osećaju se relaksirano, uravnoteženo, sa boljom energijom.

Zbog svih efekata koje masaža ima preporučuje se, najmanje jednom mesečno, ići na tretmane masaže kao vid prevencije protiv bolesti koje izaziva stres.

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari