6 namirnica za zimsku detoksikaciju

30.01.2014. 10:14 od Irena Pregledano 3029 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0

Savremeni način ishrane  i namirnice koje unosimo su pune teških metala, pesticida,konzervansa, aditiva. Namirnice koje nam mogu pomoći da na jednostavan način očistimo svoje telo su:

6 namirnica za zimsku detoksikaciju

Limun  je odlično sredstvo za detoksikaciju. Ako ne želite da pijete čaše vode sa limunom, koristite ga što češće u kuhinji. Limun zamenjuje so veoma dobro i u kombinaciji sa nekim začinima daje odličan ukus mesu. Razloga je mnogo da bi koristili limun i limete u svakodnevnoj ishrani, jer je njihov detoksifikujući efekat ogroman zahvaljujući  visokom sadržaju minerala i vitamina. Limun potpomaže digestiju i smanjuje zadržavanje vode u telu, stimuliše jetru da efikasnije izbaci hemikalije ,razlaže mukus i zato je veoma efikasan kod sluzi u respiratornom traktu. Ima protiv upalno dejstvo i zahvaljujući visokoj koncentraciji C vitamina  jak je antioksidans. Stimuliše stvaranje kolagena i na taj način potpomaže brže zaceljivanje rana  a iz istog razloga ima efekta i na lepši izgled kože.

Brokoli, karfiol, prokelj i kelj su svi iz iste porodice . Ova grupa zimskog povrća je veoma snažna. Potpomaže komplikovan hemijski  proces u organizmu koji je neophodan za dobro opšte stanje organizma. Sadrže visoku koncentraciju glukosinola, koji stimulišu telo da proizvode protein  koji deaktivira određene  supstance koje izazivaju karcinom. Zahvaljujući viskom sadržaju C vitamina snažni su antioksidansi, sadrže beta karotene koji se u našem telu pretvaraju u A vitamin koji neophodan za zdravlje naših očiju,za zdravu kožu i generalno, za čitav imunitet.

Crni luk, beli luk, vlašac takođe potiču iz iste  porodice. Neki ih obožavaju, neki ne podnose ali sve u svemu oni su neophodni u svakom načinu ishrane. Sadrže sumpor, koji je veoma bitan za jetru i pomaže joj da oslobodi telo toksina. Kvercetin je bitno spomenuti jer je uočeno da efikasno snižava nivo holesterola u krvi, bori se protiv bakterija i alergija, sprečava stvaranje trombova u krvnim sudovima i smanjuje mogućnost nastanka karcinoma želudca.

Aleva paprika, ljuta, je dostupna cele godina i odlična je za začinjavanje mnogih jela kojima daje poseban ukus. Smiruje gorušicu,smanjuje simptome prehlade i gripa, deluje protiv gljivica, protiv upale, utiče na telo  da luči endorfine koji su prirodni telesni hormoni odgovorni za dobro raspoloženje i učestvuju u smanjenju bolova,deluje protiv alergija, i najviše od svega, odlično podstiče cirkulaciju, izaziva znojenje, povećava puls  i stimuliše varenje, a to su sve procesi neophodni za detoksikaciju.

Cvekla- čim pomenemo cveklu odmah nam na um padne njeno dejstvo protiv anemije, ali cvekla osim toga što sadrži velike količine gvožđa, smatra se super hranom jer sadrži veoma vredne sastojke u ogromnim količinama koji imaju izvanredne efekte u detoksikaciji tela. Sveža cvekla čisti jetru, slezinu,žučnu kesu,sadržaj magnezijuma je veoma visok, on čisti krv i rastvara kalcijum koji se veoma lako taloži u krvnim sudovima. Bez obzira da li je kuhana ili sirova, podiže imunitet, veoma je važan antioksidant i ubrzava metabolizam.  

Sočivo je veoma lako za upotrebu imože da se dodaje velikom broju jela i to ne samo da bi jelu dalo poseban ukus, već i zbog svih dobrih osobina koje sočivo sadrži. Sočivo je puno vitamina, minerala, vlakana, folata i odličan je izvor protein. Odlično je za creva, dobro za srce i za mozak, za krv, za telo uopšte. Koristite ga što češće ako vam je cilj da budete dugovečni.

Postoji još bezbroj  neverovatno moćnih namirnica, jabuke,  bademi, avokado, artičoke, samo da nabrojim neke. Ne zaboravite da obilno dodajete začine u svoja jela, origano, korijander,kumin, timijan, bosiljak, biber. 

Samo mala promena u načinu ishrane , sa korišćenjem ovih namirnica uz smanjen unos gotovih proizvoda i brze hrane, može vam pomoći da zimu pregurate bez bolesti  i da zdravi i puni energije dočekate proleće!

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari