Hroničan bol - kako ga lečiti ishranom?

10.09.2014. 10:21 od Irena Pregledano 1990 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Hroničan bol, nastao kako posledica bolesti, povrede ili degenerativnih promena je jedno od najteže lečenih stanja. Osim bola, utiče i na produktivnost osobe koja pati od hroničnog bola, utiče na njeno emotivno stanje i zadovoljstvo životom. Savremena medicina nudi lekove protiv bolova koji donose kratkotrajno olakšanje, nakon čega se zbog pojave rezistencije, doza lekova mora pojačavati a samim tim i neželjeni efekti lekova. Kao i u mnogim drugim stanjima ishrana je od ogromnog značaja, ali kao što postoje namirnice koje smanjuju bol, postoje i one koje ga povećavaju.

Hroničan bol - kako ga lečiti ishranom?

Namirnice koje utiču na smanjenje bola

Đumbir –istraživanja pokazuju da je veoma efikasan kod smanjivanja mišićnog bola, a preporučuje se za smanjivanje mučnine, kako u trudnoći, tako i kod pacijenata sa karcinonom koji osećaju mučninu kao posledicu hemoterapije. Istraživanje iz 2013. je pokazalo da je đumbir efikasniji za smanjenje bola kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa i od ibuprofena i od kortikosteroida. Možete koristiti svež đumbir ili đumbir u prahu i dodavati ga jelima, frapeima ili piti čaj od đumbira.

Losos je bogat sa omega 3 masnim kiselinama koje pokazuju antiinflamatorni efekat. Haringe, sardine su takođe bogate sa omega 3. Od biljnih izvora najbolje je laneno seme ili ulje.

Čaj od kamilice- iako čaj od kmilice verovatno povezujete sa sredstvom za bolji san, kamilica je veoma efiksno sredstvo za umanjenje bola. Umanjuje mišićni bol i reumatični bol.

Mleko od soje – istraživanja na univerzitetu Džon Hopkins su pokazala da je sojino mleko efikasno za umanjenje bola od osteoartritisa. Soja mora biti organska.

Grožđe, crno vino i sok od grožđa- grožđe sadrži resveratrol i u velikoj meri utiče na smanjenje bola

5 namirnica koje pogoršavaju bol

Mlečni proizvodi- Pacijenti koji boluju od fibromijalgije i artritisa često osete pogoršanje nakon konzumiranja mlečnih prozvoda

Šećeri- dokazano je u velikom broju studija da hrana bogata šećerima ima veliku ulogu u pogoršanju upale i pojačanju bola. Hrana sa malim glikemičnim indeksom smanjuje upalu.

Noćne biljkeparadajz, paprika,krompir i patlidžan. U istraživanju u kome je učestvovalo 1000 pacijenata sa artritisom, pokazalo se da konzumiranje ovog povrća pogoršava bolove.

Veštački zaslađivač aspartam- Učesnici istraživanja koji imaju česte migrene prijavili su pogoršanje nakon korišćenja pića  sa ovim veštačkim zaslađivačem. Umesto kupovnih pića pijte limunadu, čaj ili mineralnu vodu.

MSG- aditiv u hrani, često u supama i kineskoj hrani. Neki korisnici odmah nakon konzumiranja prijavljuju pojavu glavobolje.

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari