Lekovita svojstva urmi

17.11.2014. 18:32 od Irena Pregledano 4184 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Urme su slatki, tamno braon plodovi drveta palme. Ovo voće je bogato nutritivnim sastojcima. Odličan su izvor minerala kao što su kalcijum, fosfor, kalijum, gvožđe, natrijum, zink i magnezijum. Bogate su vitaminima, sadrže riboflavin, niacin, folate, vitamine A i K. Bogatstvo ovim mineralim i vitaminima čini datule veoma korisnim u borbi protiv raznih zdravstvenih stanja.

Lekovita svojstva urmi

  1. Opstipacija – Urme su, bez dvoumljenja, hrana koja ima  najbolji laksativni efekat. Zbog te osobine preporučuju se ljudima koji pate od opstipacije. Bogate su topivim vlaknima koja su esencijalna za pokretanje creva, što  zauzvrat olakšava simptome opstipacije. Urme se koriste i za lečenje raznih poremećaja creva jer vitamini iz urmi  onemogućavaju rast patoloških bakterija i pospešuju rast dobrih bakterija u crevima.
  2. Jače kosti – urme su bogate mineralima kao što su fosfor, bakar, kalcijum, selen i magnezijum koji imaju veliku ulogu u jačanju kosti i borbi sa bolestima kao što je osteoporoza. Urme se zato mogu okvalifikovati kao hrana za zdrave i jake kosti.
  3. Leči anemiju – Zbog velike količine gvožđa, odlične su za osobe koje imaju anemiju. Redovna  upotreba datula lako može izbalansirati nivo gvožđa u krvi, što će dovesti i do opšteg porasta energije.
  4. Olakšanje kod alergija – Prema istraživanju koje je nedavno sprovedeno u Americi, osobe koje pate od alergija imaju ogromnu korist od urmi, jer one sadrže organski sumpor, koji je veoma redak u namirnicama. Organski sumpor ima brojne koristi po zdravlje od kojih je najveći njegov efekat u ublažavanju alergija.
  5. Urme omogućavaju zdravo dobijanje na težini zahvaljujući vitaminima, proteinima i šećerima koje sadrže. I ako je gubljenje na težini za mnoge interesantnije, za osobe koje imaju problema sa manjkom kilograma urme su idealna hrana.
  6. Podiže energiju- zahvaljujući šećerima koje sadrži, fruktozi,glukozi i saharozi urme su idealna namirnica za sve one kojima treba zdrava grickalica koja će im brzo podići energiju. Mnogi sportisti pre treninga jedu urme.
  7. Zdrav nervni sistem – Vitamini u urmama su idealni za jačanje nervnog sistema i za poboljšanje funkcionisanja. Minerali u urmama kao što je kalijum povećavaju budnost i brzinu reagovanja.
  8. Zdravo srce – Zahvaljujući kalijumu, urme su efikasne u održavanju zdravlja srca, posebno smanjuju mogućnost srčanog udara. Urme smanjuju i nivo lošeg holesterola u krvi, što opet utiče na zdravlje srca.
  9. Brojne studije ukazuju da urme imaju ogroman uticaj na seksualnu energiju, zbog visokog sadržaja flavonoida i estradiola. Urme koje se preko noći drže potopljene u kozjem mleku i uzimaju ujutro zajedno sa medom i kardamomom, imaju efekta u povećanju izdržljivosti tokom odnosa i kod lečenja steriliteta. 

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari