13 prirodnih načina da popravite varenje

19.01.2015. 16:11 od Irena Pregledano 2686 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

. Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, verovatno vaš digestivni sistem ne radi optimalno: žgaravica, podrigivanje, nadutost, glavobolje,osećaj da ste puni a ipak ste i dalje gladni, umorni ste posle jela,preterana želja za određenom hranom, opstipacija, dijareja i sl. Postoje još mnogi znaci ali ono što treba da znete je da ako vaš digestivni sistem ne radi kako treba, nećete biti u stanju da razložite, apsorbujete i asimilujete hranjive materije koje unosite. To znači da trošite energiju jedući ali da ne dobijete hranjive materije koje su potrebne za pravilno funkcionisanje vašeg tela. Ovo su prirodni načini na koje možete da popravite varenje:

13  prirodnih načina da popravite varenje

1.       Izbegavajte hranu koja iritira vaš digestivni sistem

Gluten , mlečni prozvodi, jaja, čokolada, citrusno voće, kukuruz mogu iritirati vaš želudac. Neki podnose ovu hranu bolje od drugih. Ako posle jela ovih namirnica osetite neke od neprijatnosti probajte da ih izbacite iz upotrebe na neko vreme. Najbolji način je da izbacujete jednu po jednu namirnicu da biste sa sigurnošću znali na šta ste netolerantni.

2.       Jedite više masti

Ako imate opstipaciju obično se savetuje da se izbegavaju masti i proteini a da se poveća unos vlakana. Ali za neke ljude je izrazito teško da vare vlakna i zato se savetuje da unose više masti koje će da „podmažu“ digestivni trakt.

3.       Suplementi

Nekada je potrebno unositi digestivne enzime i hlorovodičnu kiselinu. Ovo će pomoći da varite hranu ali ako ne sprovodite i druge mere, dugotrajni efekat će izostati.

4.       Probiotici i fermentisana hrana

Abdomen je prepun bakterija i to je od ogromnog značaja za zdravlje čitavog organizma. Ako se poremeti ravnoteža između dobrih i štetnih bakterija javljaju se mnogobrojni problemi. Svakodnevno uzimanje kavlitetnih probiotika i fermentisane hrane čini digestivni sistem zdravim. Fermentisana hrana je kefir, kiseli kupus,oni sadrže bekterije koji uravnotežuju digestivni sitem.

5.       Jedite supu od kostiju

Domaća supa od kostiju je puna hranjivih sastojaka i veoma je jeftina. Puna je minerala, sadrži amino kiseline prolin i glicin i želatin koji umirujuće deluje na digestivni sistem.

6.       Počnite svaki obrok sa nečim gorkim

Gorka hrana govori vašem telu da je vreme da počne da proizvodi digestivne sokove. Možete jasti maslačak, rukolu ili malo jabukovog sirćeta.

7.       Dugo žvaćite hranu

Veoma je važno jesti polako i žvakati svaki zalogaj dovoljno dugo ali za neke ljude to je izazov. Probajte tako što ćete, u početku da brojite,do 20 za jedan zalogaj.

8.       Praktikujte svesno jedenje

Dok jedete mislite na to kakvog je hrana ukusa, mirisa, teksture. Ne jedite automatski dok brinete o tome šta sledeće treba da uradite. Kad god možete sami spremajte hranu ili je čak i uzgajajte.

9.       Popravite položaj dok sedite na wc šolji

Sve veći broj istraživanja ukazuje da je položaj koji zauzimamo odgovoran za veliki broj problema kao što su npr.hemoroidi. U Aziji i dalje većina ljudi čuči dok obavlja fiziološke potrebe i smatra se da je zbog položaja koje telo tada zauzima pražnjenje mnogo bolje.  Da bi omogućili položaj čučanja, bez penjanja na wc šolju, ispod stopala stavite stoličicu tako da kolena budu iznad kukova. Na taj način oponašate čučanje, i ispravljate krivinu u debelom crevu što olakšava kompletno pražnjenje.

10.   Hrana koja pomaže

Koristite đumbir,glutamin,sok od kupusa, supu od kostiju,sladić

 

 Podržite vašu jetru

Jetra obavlja mnogo funkcija u organizmu, jedna od njih je i proizvodnja žuči. Žuč je neophodna za razlaganje masti, što omogućava resorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E, K ). Ako se luč ne luči dovoljno imaćete problema u varenju masti i osećaćete se umorno, posebno posle obroka sa mastima. Hrana koja podržava jetru je maslačak, cvekla, kvalitetni proteini i organska džigerica.

 Balansirajte solarni pleksus ( predeo oko pupka)

 

Vežbajte jogu, či gong, meditirajte.

 Isključite postojanje infekcije

Ako ste se 30 do 60 dana pridržavali prethodnih saveta i ne dođe do poboljšanja, treba da proverite da li imate neku gljivičnu infekciju, parazite ili disbalans bakterija. U tom slučaju neophodno je ciljano lečenje.

Dodatni savet : Često se pogrešno smatra da se gorušica javlja kod povećanje stomačne kiseline, češće se javlja kod male količine stomačne kiseline. Brzo rešenje je par gutljaja jabukovog sirćeta. Za dugotrajnije rešenje pridržavajte se prethodno navedenih saveta.

 

 

 

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari