8 uobičajenih kućnih potrepština koje možete da koristite na drugačiji način

21.11.2013. 01:23 od Irena Pregledano 4217 | Komentari 0 | cOOl 4 | iscOOlirano 0

Verovatno ispod sudopere i u kupatilu imate bezbroj sredstava za čišćenje. Iako njima uspevate besprekorno da očistite kupatilo, površine u kuhinji, velika je verovatnoća da ćete se koristeći ta sredstva  izložiti toksinima i potencijalno opasnim hemikalijama. Umesto kupovnih sredstava, za sjaj u kući možete da koristite namirnice koje već imate pri ruci.....

8 uobičajenih kućnih potrepština koje možete da koristite na drugačiji način

1. Limun i limunov sok

Limun verovatno koristite u omiljenim jelima ili ga dodajete u čaj i to  je odlično jer limun potpomaže varenje,jača imuni sistem, alkalizuje vaše telo i detoksifikuje ga.  Ali limun možete da koristite i u kući, na razne načine. Koristite limunov sok umesto izbeljivača za beli veš ili ga koristite da očistite wc šolju tako da sija. Dezinfikujte i dasku za sečenje, tako što ćete limun preseći na pola i njime preći preko daske ali i preko svake površine koju želite da dezinfikujete.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može da pripomogne gubitku telesne težine i efikasno je u  prevenciji  prehlade i kod hipertenzije. . Jabukovo sirće je prirodni osveživač. Možete da koristite jabukovo sirće da bi kućnog ljubimca rešili buva a da ne koristite nadražujuća sredstva. Možete ga koristiti i kao serum za kosu, tako čto ćete jabukovo sirće umasirati u teme i kosu i nakon 30 minuta  isprati.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je neohodno imati u kući. Osim zdravstvenih efekat koje ima ako se koristi u kuhanju, možete ga koristiti u kozmetici  jer  efikasno vlaži kožu, ili za skidanje šminke.  Možete da ga koristite za čišćenje nameštaja od drveta umesto jakih sredstava koja imaju poduži spisak hemikalija u svom sastavu.

Maslinovo ulje može da se koristi i kao pomoć macama, da lakše izbace dlakave loptice. Samo dodajte ¼  kašičice u macinu hranu.

4. Belo sirće

Stavite malo sirćeta u vodu kojoj kuvate jaja i ljuska će se mnogo lakše skinuti. Otklonite opor miris belog luka sa daske za sečenje. Takođe ga možete koristiti da vaš srebrni escajg sija. Ako vas je ubola pčela belo sirće će da  ublaži bol.

5. Kokosovo ulje

Koristite kokosovo ulje umesto hidrogenizovanih ulja pri kuhanju i to vam može pomoći u poboljšanju funkcionisanja tiroidne žlezde. Kokosovo ulje je i priridan lek za hronične migrene. Ima divnu aromu pa može da se koristi za negu kože,kose i usana. Koristite ga da bi drveni nameštaj sijao.

6. So

Osim što je koristite u ishrani,so je vrlo efikasna za otčepljivanje odvoda.  Koristite visoku koncentraciju soli u vodi da biste otčepili odvod. Koristite so i kad čistite lisnato povrće.

7. Soda bikarbona

Soda bikarbona je veoma efikasna za izbeljivanje zuba. Umesto skupih tretmana kod stomatologa,koji su često veoma agresivni, stavite malo sode na četkicu za zube, s vremena na vreme. Ugasite plamen tako što ćete ga posuti sodom bikarbonom. Olakšajte varenje tako što ćete da popijete malo sode bikarbone sa vodom.

8. Novinski papir

Jučerašnje novine su odlične za pranje prozora. Zgužvajte ih, prozor popršćite belim sirćetom , obrišite ga i zablistaće. Ako se pregrade za hranu u frižideru osećaju na ostatke hrane, zgužvajte novine, napunite pregrade i ostavite ih preko noći. Ubrzajte sazrevanje paradajza tako što ćete ga umotati u novinski papir na nekoliko sati.

Jeftinije je i zdravije!!!!

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari