Istezanje - najjednostavniji način da telu vratite fleksibilnost

20.12.2013. 17:21 od Irena Pregledano 4293 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Istezanju najviše možemo da naučimo posmatrajući životinje, pse i mačke. One to rade često, u raznim pozama, naročito nakon buđenja i nakon perioda aktivnosti. Svi mi imamo potrebu da se istegnemo, nakon što duže vremena provedemo i istoj poziciji i eksperti u ljudskoj fiziologiji smatraju da nam istezanje treba postati navika i to u pravcu suprotnom od one pozicije u kojoj smo proveli najveći deo dana. Na taj način će naši mišići, tetive, ligamenti i zglobovi duže ostati  gipki i fleksibilni. Npr: Ako radite nagnuti iznad stola, kada dođete kući treba da nekoliko minuta provedete sa glavom, vratom , ramenima izvijenim unazad.

Istezanje - najjednostavniji način da telu vratite fleksibilnost

Svakodevno istezanje je najbolji način da poboljšate fleksibilnost. Što je veća fleksibilnost vašeg tela, lakše možete da odgovorite na svakodnevne napore i otporniji ste na povrede. Osim toga, istezanje je prijatno. U to ćete se opet uveriti ako posmatrate životinje, videćete da uživaju. Osećaj pri istezanju je često na granici bola i prijatnosti, ali krajnji rezultat je dobrodošla promena svesti. Mišići sadrže receptore za istezanje, specijalnu grupu ćelija  koja šalje informacije u mozak o stepenu njihove napetosti. Ovaj put direktne komunikacije ka centralnom nervnom sistemu objašnjava zašto istezanje ima ogroman i skoro momentalan uticaj i na raspoloženje.

Ovo su samo neki od primera kako možete da se istežete:

- Prepletite prste , zatim ispravite ruke ispred vas, sa dlanovima okrenutim spolja,istežite se 20 sekundi. Zatim odmorite par sekundi a onda ponovite.

- Prepletite prste, zatim ispružite ruke iznad glave, sa dlanovima okrenutim na gore i istežite se deset sekundi, odmorite se i ponovite.

- Ispružite ruke sa strane, sa dlanovima prema spolja,zatim pomerite ruke unazad i istežite se 10 sekundi, odmorite se i ponovite.

- Uhvatite desnu ruku iznad lakta levom rukom,zatim lagano povucite lakat prema levom ramenu i pri tome gledajte preko desnog ramena. Držite 10 sekundi . Ponovite držeći levu ruku i gledajući preko levog ramena.

- Iz sedeće pozicije se nagnite napred, da biste istegli i oslobodili napetosti donji deo leđa. Ostanite u tom položaju 45 sekundi, zatim stavite ruke na butine da bi se ispravili u sedeći položaj.

Dok radite istezanje, ne zaboravite da dišete. Već nakon par sekundi osetićete prijatnu toplinu u delu tela koji istežete.  Ako puno vremena provodite ispred kompjutera, radite istezanje više puta dnevno.

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari