Prirodna sredstva za lečenje opekotina od sunca

04.08.2014. 13:09 od Irena Pregledano 4713 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0
          Prirodna sredstva za lečenje opekotina od sunca

Iako je preventiva najsigurniji način, ako ipak dobijete opekotine od sunca, korisno je da znate sledeće recepte:

 1. Pasta od krompira

Krompir je vekovima poznat kao sredstvo koje  se koristi u olakšavanju bolova, i koji je posebno dobar za manje iritacije kože, ujede,opekotine. Neki kažu da je sok od krompira bolji, neki više vole rendani, a neki  pločice od krompira. Probajte ono što vam se čini najlakše.

 1. Kompresa od hladnog mleka

       Ovo je jedan od najbržih i najlakših načina za tretiranje  opekotina od sunca. Sve što vam je potrebno je parče gaze i hladno mleko iz frižidera. Potopite gazu u mleko i stavite je preko opekotine, postupak ponavljati dok god osećate tegobe.

 1. Soda bikarbona će vam pomoći da ublažite bol i smanjiće crvenilo. Količina sode će zavisiti od opečene površine. Napravite pastu koristeći sodu i hladnu vodu i nanesite na kožu.
 2. Pijte puno vode, neophodno je biti dovoljno hidriran da bi koža mogla da se izleči.
 3. Sok od aloje vere ili gel koji možete da kupite u apoteci
 4. Sirće od jabuka

      Prvo se samo istuširajte vodom, a onda ili direktno popršćite sirće ili umočite komad  vate i stavite na opečeno mesto.

 1. Jogurt

Jogurt sadrži obilje enzima i probiotika koji će pomoći vašoj koži  da se oporavi. Količina jogurta zavisi od opečene površine. Obavezno je kod aplikacije bilo kod proizvoda na kožu dobro oprati ruke, da ne biste dodatno inficirali opečeni deo kože koja je sada podložnija infekcijama.   

 1. Kupka od zobenih pahuljica

Kupka od zobenih pahuljica je je jedan od najstarijih prirodnih lekova protiv opekotina od sunca. Ubacite pola šolje u blender i sameljite ih u prah, prah naspite u mlaku vodu i lezite u vodi 20 minuta. Posle toga se izbrišite blagim  pokretima. Možete sa hladnom vodom da napravite i pastu i da je stavite na bolno mesto.

 1. Gledajte na sat

I pored bezbrojnih upozorenja ljudi  se i dalje izlažu suncu između 11h i 16h. To je period kada se zaista savetuje  izbegavanje izlaganja suncu.Poslušajte ovaj jednostavan savet i osigurajte sebi bezbrižno leto.

Više informacija na: body-sds.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari