Šta je izbeljivanje zuba?

07.11.2013. 19:33 od drSladjanaPetrovic Pregledano 4499 | Komentari 1 | cOOl 6 | iscOOlirano 0

U 21. veku estetika postaje imperativ u raznim oblastima života, pa i u stomatologiji. Pored restauracije zuba kompozitnim ispunima jedna od najčešćih estetskih intervencija je izbeljivanje zuba.

Šta je izbeljivanje zuba?

Šta je izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba je postupak kojim se od tamnijih dolazi do svetlijih nijansi zuba. Efekat beljenja je individualan i zavisi od boje vaših zuba, navika, metode izbeljivanja i mnogih drugih faktora.Sam postupak izbeljivanja se vrši u potpuno zdravim i saniranim ustima. Pre izbeljivanja neophodan je pregled stomatologa koji utvrdjuje trenutno stanje i preporučuje odgovarajuću metodu.

Koje su metode izbeljivanja zuba?

Razlikujemo profesionalno- ordinacijsko i kućno beljenje zuba uz nadzor stomatologa.

Ordinacijsko izbeljivanje se sprovodi u samoj ordinaciji,obicno u jednoj poseti u trajanju oko 2 sata primenom visoko koncentrovanih gelova (karbamid peroksid ili vodonik peroksid) uz obaveznu zaštitu okoline zuba tj. desni. Neki proizvodi koji se primenjuju za izbeljivanje zahtevaju lampe (lasere) koji su neophodni za aktivaciju samog procesa izbeljivanja.

Kućno beljenje zuba obavlja se primenom preparata nižih koncentracijama i sam postupak traje duže. Stomatolog u ordinaciji uzima otisak vaših zuba i na osnovu njih izrađuje  individualne trejeve ili splintove u koje postavljate gel. Instrukcije o načinu upotrebe splinta, količini gela koju stavljate, vremenu nošenja u toku dana i dužini nošenja splinta dobijate u ordinaciji. U toku trajanja samog procesa neophodni su periodični kontrolni pregledi.

Da li je bezbedno izbeljivanje zuba?

DA, pod uslovom da  je kontrolisano i odmereno.

Više informacija na: Stomatološka ordinacija dr Slađana Petrović, Dorćol, Dositejeva 38

Izvor: www.drsladjanapetrovic.com

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod