Cooliranje.com » Zanimljivosti » Na današnji dan

Велики петак

Велики петак је хришћански празник којим се обележава страдања Исуса Христа, његово распеће на часни крст и његова смрт за спасење света.

Велики петак

Тога дана, Црква се сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом Распећу; почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да Га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: "Распни Га!"; ношења крста кроз град, на путу према Голготи; разапињања и праштања џелатима речима: "Оче, опрости им, јер не знају шта раде"; умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања тела платном и полагања у гроб; постављања страже да чува гроб да неко не украде његово тело.

Црква за Велики петак прописује најстрожи пост, од чега су изузети само сасвим мала деца, веома стари људи и тешки болесници. И у нашем народу је био обичај да се на Велики петак ништа не једе и да само једном у току дана смеју да се узму кафа или мало воде.

Обичај је да се на Велики петак уочи Васкрса фарбају кокошја јаја и поклањају ближњима. Прво ускршње јаје је црвене боје, чува се годину дана и назива се чуваркућа.


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: , ,

Ostavite Vaš komentar!