Велики петак

29.04.2016. 09:43 od admin Pregledano 2625 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0

Велики петак је хришћански празник којим се обележава страдања Исуса Христа, његово распеће на часни крст и његова смрт за спасење света.

Велики петак

Тога дана, Црква се сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом Распећу; почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да Га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: "Распни Га!"; ношења крста кроз град, на путу према Голготи; разапињања и праштања џелатима речима: "Оче, опрости им, јер не знају шта раде"; умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања тела платном и полагања у гроб; постављања страже да чува гроб да неко не украде његово тело.

Црква за Велики петак прописује најстрожи пост, од чега су изузети само сасвим мала деца, веома стари људи и тешки болесници. И у нашем народу је био обичај да се на Велики петак ништа не једе и да само једном у току дана смеју да се узму кафа или мало воде.

Обичај је да се на Велики петак уочи Васкрса фарбају кокошја јаја и поклањају ближњима. Прво ускршње јаје је црвене боје, чува се годину дана и назива се чуваркућа.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari