Zašto se farbaju jaja za Uskrs (Zašto bojimo jaja za Vaskrs)?

03.05.2013. 13:04 od admin Pregledano 8378 | Komentari 0 | cOOl 4 | iscOOlirano 0

Bojenje (farbanje) jaja za Uskrs je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja.

Zašto se farbaju  jaja za Uskrs (Zašto bojimo jaja za Vaskrs)?

Zašto bojimo jaja za Uskrs?

Prema prvoj priči Marija Magdalena je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo. Stigla je i do cara Tiberija. Na dar mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo, kao kad bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: “Hristos Vaskrse”, a sva jaja u korpi postala crvena.

Prema drugom verovanju stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrso, jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu snele su crvena jaja.

Postoji još jedna priča koja kaže da je ispod Krsta na Golgoti, na kojem je raspet Isus, bilo grličino gnezdo. Krv je poprskala jaja u gnezdu i obojila ih.

U spomen na nevino prolivenu krv i Vaskrsenje Hristovo, boje se vaskršnja jaja.

Po običaju domaćice boje jaja na Veliki petak, mada ima onih koje farbaju jaja u subotu, da bi im, kako one kažu, bila svežija za Uskrs.

Običaj je i da se prvo jaje boji crveno. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Ovo jaje se čuva do sledećeg Uskrsa i naziva se „čuvarkuća“.

Pogledati još: Faberžeova jaja.

Izvor: wikipedia.org

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari