9 Zanimljivosti - Svetsko prvenstvo u fudbalu - Katar 2022

09.12.2022. 12:33 od admin Pregledano 737 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

1. Prvo Svetsko prvenstvu u fudbalu koje se ne održava u letnjem periodu

Zbog izrazitih visokih temperatura tokom leta u Kataru, koje dostižu i do 50 stepeni Celzijusa, odlučeno je da se Svetsko prvenstvo održi u zimskom periodu od 20.11. - 18.12.2022.

9 Zanimljivosti - Svetsko prvenstvo u fudbalu - Katar 2022

2. Katar je prva država na Bliskom istoku koja je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu

Katar je prva država sa Bliskog istoka i ujedno prva arapska zemlja koje je organizator Svetskog prvenstva u fudbalu, i treća azijska država, posle Japana i Južne Koreje 2022.

3. Poslednje Svetsko prvenstvo koje će imati 32 reprezentacije

Svetsko prvenstvo u Kataru će biti poslednje (za sada) svetsko prvenstvo u kome će se takmičiti 32 reprezentacije. Od narednog Svetskog prvenstva 2026. godine, koje će organizovati Kanada, SAD i Meksiko, format takmičenja biće priširen na 48 reprezentacije.

4. Reprezentacija Katara prvi put učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Reprezentacija Katara prvi put učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu i to mesto je izborila direktnim plasmanom kao domaćin. Trenutno, Katar je prvak Azije.

5. Žene će po prvi put suditi na Svetskom prvenstvu u fudbalu za muškarce

Među 36 izabranih sudija na turniru, nalaze se i 3 žene: Stefani Frapart iz Francuske, Jošimi Jamašita iz Japana i Salima Mukansanga iz Ruande.

6. Timovi na prvenstvu će biti u prilici da zamene pet igrača u toku jedne utakmice

Do sada je bilo pravilo na Svetkom prvenstvu da timovi mogu da naprave tri izmene u jednom meču i još jednu ako se igraju produžeci. Na turniru u Kataru, selektori reprezentacija će imati mogućnost da naprave pet izmena.

7. Rekordni nagradni fond i najskuplja karta

Predviđen je rekordni nagradni fond od 440 miliona dolara, a najskuplja karta iznosi  48.802 evra.

8. Savremena tehnologija za praćenje ofsajda i gol-linije

Na utakmicama će se koristiti VAR tehnologija, odnosno poluautomatska tehnologija ofsajda i u gol-linije, što znači da kada se igrač nađe u ofsajdu ili lopta pređe gol-liniju, oglasiće se odgovarajući signal, tako da sudije neće morati puno da mozgaju o tome šta se zaista desilo u spornim situacijama. Ove tehnologije su inače uspešno isprobane na brojnim mečevima i FIFA turnirima do sada, uključujući i FIFA arapski kup 2021. i FIFA klupsko svetsko prvenstvo 2021.

9. Najmlađi igrač na turniru

Najmlađi igrač na predstojećem Mundijalu je Jusufa Mukoko iz fudbalske reprezentacije Nemačke. Rođen je 20. novembra 2004 godine. Na dan početka svetskog prvenstva 2022. godine puni 18 godina.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari