Koliko je američkih predsednika ubijeno?

06.01.2023. 01:07 od admin Pregledano 794 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Ubijeno je 4 američka predsednika.

Koliko je američkih predsednika ubijeno?

Abraham Linkoln

Bio je američki državnik, advokat i 16. predsednik SAD (1861-1865).
Rođen je u siromašnoj familiji, a u mladosti je dobio dozvolu da se u državi Ilinois bavi advokaturom, iako nije imao završenu ni osnovnu školu. Politikom se bavio od 1832. a 1856. priključio se republikanskoj stranci, osnovanoj zato da bi se suprotstavila širenju ropstva među novopriključenim državama SAD.

Prisustvovao je predstavi u Fordovom pozorištu - našem američkom rođaku - 14. aprila 1865. godine, kada ga je Džon Vilks But upucao u leđa glave. Booth je bio dobro poznati glumac i špijun Konfederacije iz Merilenda. Građanski rat okončan je samo pet dana ranije sa predajom generala Roberta Lija. Linkoln je preminuo sutra ujutru. To je bio drugi pokušaj atentata na Linkolna. Prvi napadač nikada nije identifikovan.

Nakon deset dana u begu, Buta su pronašli na farmi u saveznoj državi Virdžinija oko 48 km južno od glavnog grada. Posle kratke borbe sa snagama Unije, 26. aprila Buta je ubio narednik Boston Korbet.

 

Džejms Abram Garfild

Bio j2 20. predsednik SAD (1881). Ubijen je 19.09.1881, posle 200 dana od kako je postao predsednik. Bio je član republikanske partije.

Ubijen je od strane Čarlsa Guitoua, čija je porodica pokušala da ga smesti u mentalnu ustanovu 1875. godine. Guiteau je pobegao. Kada je ubio Garfilda nakon što ga je pratio mesec dana, Guiteau je tvrdio da mu je veća sila rekla da to učini. Garfild je otišao na letnji odmor od Šeste ulice, činjenicu koja je u velikom broju objavljena. Guitoo ga je čekao i upucao ga dvaput. Drugi metak je bio fatalan.

 

Vilijam Makinli

Vilijam Makinli je bio američki političar i 25. predsednik SAD (1897—1901). Na mesto predsednika je izabran kao kandidat Republikanske stranke. Jedno od glavnih obležja njegovog mandata bila je politika imperijalizma. Započeo je Američko-španski rat, anektirao Havaje i stavio Kubu i Portoriko pod američku kontrolu.

Ubio ga je anarhista Leon Čolgoš (polj. Leon Czolgosz) 1901. za vreme posete gradu Bufalu u saveznoj državi Njujork 6. septembra 1901. Rukovao se Leonom Czolgoszom na prijemnoj liniji kada je izvukao pištolj i upucao ga dvaput. Meci ga nisu odmah ubili. Živeo je još osam dana, na kraju podlegao gangrene. Bio je nepunih godinu dana u svom drugom mandatu.

 

Jon F. Kenedi

Bio je 35. predsednik SAD (1961-1963). Kenedi je bio najmlađi predsednik i prvi rimokatolik na tom mestu. Bio je član Demokratske stranke. Ubio ga je 22.11.1963. u Dalasu. Atantator Li Harvi Osvald sa šestog sprata spomenute zgrade je ispalio tri hica iz snajpera na kolonu automobila u kojoj je bio američki predsednik Džon Kenedi, pri tome smrtno ranivši Kenedija i ozledivši guvernera Teksasa Džona Konolija. Sat vremena kasnije Osvald je uhapšen u dvorani lokalnog bioskopa. Dana 24. novembra, kada ga je policija vodila iz gradskog zatvora u okružni zatvor Osvalda je, pred TV kamerama, smrtno ranio Džek Rubi i to usred gomile policajaca i novinara. Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu, tvrdio je kako je bio izbezumljen predsednikovim ubistvom.


Postoje mnoge sličnosti između ubistva Linkolna i Kenedija:

 • Abraham Linkoln je izabran u Kongres Sjedinjenih država 1846. Džon Kenedi je izabran u Kongres 1946. godine
 • Abraham Linkoln je izabran za predsednika SAD 1860., dok je Džonu Kenediju to pošlo za rukom 1960.
 • Obojica su upucani u potiljak, u prisustvu svojih žena.
 • Obe žene su izgubile svoju decu dok su živele u Beloj kući.
 • Oba predsednika SAD su ubijena na petak.
 • Linkolnov sekretar se prezivao Kenedi.
 • Obojicu su nasledili Južnjaci sa prezimenom Džonson.
 • Endrju Džonson, koji je nasledio Linkolna, rođen je 1808. godine. Lindon Džonson, čovek koji je nasledio Kenedija, rođen je 1908.
 • Linkoln je ubijen u pozorištu Ford. Džon F. Kenedi je ubijen u automobilu marke Linkoln, koji je proizveo Ford.
 • Linkoln je ubijen u pozorištu, a njegov ubica je pobegao i sklonio se u skladište. Kenedi je ubijen pucnjem iz skladišta, a njegov ubica je pobegao u pozorište.
 • I nad Butom (koji je ubio Linkolna) i nad Osvaldom (koji je ubio Kenedija) izvršen je atentat pre suđenja.

 

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari