Cooliranje.com » Zanimljivosti » Poznate ličnosti

Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare)

Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare) био је енглески песник и драмски писац, који се сматра најпознатијим драмским писцем на свету.

Вилијам Шекспир (Wiliam Shakespeare)

Оставио је 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне поеме и неколико других поема. Његови позоришни комади и данас су једни од најчешће приказиваних на позоришним даскама.

Вилијам Шекспир је рођен у Стратфорду на Ејвону 26. априла 1564. године као треће од осморо деце и најстарији преживели син. Када је напунио 18 година, ступио је у брак са Аном Хатвеј која је била осам година старија од њега. Изродила му је троје деце. У периоду између 1585. и 1592. године започиње веома успешну каријеру као глумац, писац и сувласник глумачке дружине „Људи лорда Чамберлена” касније познату као „Краљеви људи”.

Вилијам Шекспир је био изузетан познавалац људске природе и емоција скривених у њој: радости, туге, љубави, мржње, чежње и незаситости. Пажњу су му посебно привлачиле две тематске области, историја и човек.

Његове историјске драме обилују суровошћу и интригама. Спој римске трагедије и драме огледа се кроз ликове Јулија Цезара, Антонија и Клеопатре, Кориолана. Најскривеније тајне људске душе, открива кроз ликове Ромеа и Јулије, Отела, Хамлета, Магбета и Краља Лира.

Утицај ренесансе и италијанске раздраганости помогао му је у настанку следећих незаборавних дела: Сан летње ноћи, Млетачки трговац, Богојављенска ноћ, Веселе жене Виндзорске.

Уз поруку "Славимо Вилијама Шекспира" Гугл нас подсећа на овог великана.

Погледајте још:

Foto: google skrinšot


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: , , , ,

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Мари Харел

Мари Харел

28.04.2017. 00:16

На данашњи дан рођена је Мари Харел, која је позната као творац Камамбер сира. dalje »»

Кармен Миранда

Кармен Миранда

09.02.2017. 00:16

Кармен Миранда (Maria do Carmo Miranda da Cunha) је била португалска певачица самбе, која је наступала 1940-их и 1950-их година прошлог века. Рођена је у... dalje »»

Еико Ишиока

Еико Ишиока

12.07.2017. 01:12

Еико Ишиока (12.07.1938. - 21.01.2012) је била јапански уметнички директор, костимограф и графички дизајнер. dalje »»