Cooliranje.com » Zanimljivosti » Zanimljive priče

Црвеноврати колибри, Надувана риба, Медуза, Јапански макаки и Балегар вам желе срећан Дан Земље!

Danas je Dan planete Zemlje! Obeležava se od 1970. godine svakog 22. aprila, na inicijativu američkog senatora i ekološkog aktiviste Gejlorda Nelsona.

Црвеноврати колибри, Надувана риба, Медуза, Јапански макаки и Балегар вам желе срећан Дан Земље!

Црвеноврати колибри вам желе срећан Дан Земље - je jedan od današnjih slogana kojim vam Google čestita današnji dan. Pored Crvenovratnog kolibrija, čestitkama se pridružuju i Naduvana riba, Jemenski kameleon, Meduza, Japanski makaki, Balegar i ostali stanovnici zemlje. 

Nekoliko zanimljivosti o pomenutim stanovnicima Zemlje:

Crvenovrati kolibri

Bez zastajanja može da preleti oko 2400 km (40 km/h) samo zahvaljujući zalihama masti.

Naduvana riba

Spada u familiju morskih i priobalnih riba reda Tetraodontiformes. Ima sposobnost da se „naduva“, uvećavajući svoje telo i izbacujući pritom bodlje (skrivene u nenaduvenom stanju). Naduvane ribe se smatraju jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svetu, međutim, u Japanu, meso nekih vrsta smatra se pravim specijalitetom. 

Jemenski kameleon

Vrlo izdržljiv reptil koji zahteva visoke kaveze, različite insekte u ishrani, sistem kapajuće vode, dodatnu toplotu i UV osvetljenje. Predstavlja najdostupniju vrstu kameleona i danas se praktično razmnožava u zarobljeništvu. 

Japanski makaki

Na latinskom Macaca fuscata je sisar iz reda primata i familije Cercopithecidae. 

Meduza

Ima oblik zvona čime se razlikuje od drugog oblika - polipa. Uglavnom su skoro prozirne i telo im sadrži veliki udeo vode. Meduza je jedan od morfoloških oblika žarnjaka koji vodi slobodnoplivajući način života.

Balegar

Crna zaobljena buba snažne građe, koja se hrani balegom sisara i u nju polaže jaja. Poznate je i pod nazivom kotrljan ili prašinar.

Klikni na sliku da se uveća

Naduvana riba na Google

Balegar na Google

Jemenski kameleon na Google

Izvor: wikipedia.org

Foto: google skrinšot


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: , , , , , ,

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Кармен Миранда

Кармен Миранда

09.02.2017. 00:16

Кармен Миранда (Maria do Carmo Miranda da Cunha) је била португалска певачица самбе, која је наступала 1940-их и 1950-их година прошлог века. Рођена је у... dalje »»