Cooliranje.com » Zanimljivosti » Zanimljive priče

Šta je apsolutna nula?

Apsolutna nula je najniža moguća temperatura od koje ništa ne može biti hladnije, jer tada u sistemu nema toplotne energije. Jedini oblik kretanja koji na apsolutnoj nuli poseduju čestice, (atomi, molekuli...) su oscilacije nulte tačke (zero-point energy) nametnute kvantnomehaničkim principom neodređenosti.

Šta je apsolutna nula?

Prema dogovoru, apsolutna nula je tačno definisana kao:

  • 0 K na Kelvinovoj skali, koja predstavnja termodinamičku (apsolutnu) temperatursku skalu i
  • –273,15 °C na Celzijusovoj skali.

Istorija pojma apsolutna nula

Pojam apsolutna nula je verovatno prvi odredio Gijom Amonton u drugoj polovini sedamnaestog veka. Primetio je da ravnomerna smanjenja temperature izazivaju proporcionalna smanjenja pritiska.

Njegova procena je bila da ta konačna temperatura - apsolutna nula ima vrednost -240 °C. Kasnije su Šarl i Gej-Lisak formulisali da pad pritiska, pri opadanju temperature za 1 °C iznosi 273 deo pritiska, koji taj gas ima na 0 °C. Tako je apsolutna nula bila utvrđena na -273 °C.

Koje je najhladnije mesto u Sunčevom sistemu?

Najniža temperatura u sunčevom sistemu vlada - na Mesecu. Nasin „Lunar Reconnaissance Orbiter" je u kraterima na južnom polu (Mapping the moon) koji se večito nalaze u senci izmerio temperaturu od svega -240° C - samo 30° iznad apsoltne nule i desetak stepeni niže od temperature na Plutonu.

Koji je nahladniji prirodni objekat u svemiru?

Najhladnije mesto u poznatom univerzumu predstavlja maglina Boomerang, koja se nalazi u sazvežđu Kentaura, nekih 5.000 svetlosnih godina daleko od nas. Naučnici iz JPL su još 1997. saopštili da su se gasovi sa umiruće zvezde tako snažno i brzo raširili da su ohlađeni na samo 1 K, dakle, samo stepen toplije od apsolutne nule.

Negativna temperatura?

U određenim polu-izolovanim sistemima, kao što su sistemi nereagujućih spinova u magnetnom polju, mogu da dostignu negativne temperature; međutim, to ne znači da su one hladnije od apsolutne nule. Njih, međutim, zamišljamo kao "toplije od T = ∞", gde energija sa sistema sa negativnom energijom prelazi na bilo koji drugi sistem sa pozitivnom temperaturom bez kontakta.

Pogledajte još: Da li znate koje sve temperaturne skale postoje?

Izvor: wikipedia.org, astronomija.co.rs


Pošaljite svom prijatelju link Dodaj u omiljene Cool isCooliraj

Tags: , , , , , ,

Ostavite Vaš komentar!

Povezane teme

Хасан Фати

Хасан Фати

23.03.2017. 01:10

Хасан Фати рођен је у Александрији, у Египту, 23. марта 1900. године. Био је пионир у иновацијама у архитектури у Египту. Први је увео Комбиновање... dalje »»

Ludvik Lazar Zamenhof

Ludvik Lazar Zamenhof

22.01.2017. 11:17

Ludvik Lazar Zamenhof (Bjalistok, 15. decembar 1859 - Varšava, 14. april 1917) je bio poljski lekar i tvorac esperanta. dalje »»

Кармен Миранда

Кармен Миранда

09.02.2017. 00:16

Кармен Миранда (Maria do Carmo Miranda da Cunha) је била португалска певачица самбе, која је наступала 1940-их и 1950-их година прошлог века. Рођена је у... dalje »»

Šta je Lex Agrokor?

Šta je Lex Agrokor?

07.04.2017. 17:59

"Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", ili skraćeno "Lex Agrokor", je zakon (izglasan u hrvatskom saboru) koji predstavlja posebnu vrstu... dalje »»

Еико Ишиока

Еико Ишиока

12.07.2017. 01:12

Еико Ишиока (12.07.1938. - 21.01.2012) је била јапански уметнички директор, костимограф и графички дизајнер. dalje »»