Šta je apsolutna nula?

22.11.2014. 22:43 od admin Pregledano 5945 | Komentari 0 | cOOl 1 | iscOOlirano 0

Apsolutna nula je najniža moguća temperatura od koje ništa ne može biti hladnije, jer tada u sistemu nema toplotne energije. Jedini oblik kretanja koji na apsolutnoj nuli poseduju čestice, (atomi, molekuli...) su oscilacije nulte tačke (zero-point energy) nametnute kvantnomehaničkim principom neodređenosti.

Šta je apsolutna nula?

Prema dogovoru, apsolutna nula je tačno definisana kao:

  • 0 K na Kelvinovoj skali, koja predstavnja termodinamičku (apsolutnu) temperatursku skalu i
  • –273,15 °C na Celzijusovoj skali.

Istorija pojma apsolutna nula

Pojam apsolutna nula je verovatno prvi odredio Gijom Amonton u drugoj polovini sedamnaestog veka. Primetio je da ravnomerna smanjenja temperature izazivaju proporcionalna smanjenja pritiska.

Njegova procena je bila da ta konačna temperatura - apsolutna nula ima vrednost -240 °C. Kasnije su Šarl i Gej-Lisak formulisali da pad pritiska, pri opadanju temperature za 1 °C iznosi 273 deo pritiska, koji taj gas ima na 0 °C. Tako je apsolutna nula bila utvrđena na -273 °C.

Koje je najhladnije mesto u Sunčevom sistemu?

Najniža temperatura u sunčevom sistemu vlada - na Mesecu. Nasin „Lunar Reconnaissance Orbiter" je u kraterima na južnom polu (Mapping the moon) koji se večito nalaze u senci izmerio temperaturu od svega -240° C - samo 30° iznad apsoltne nule i desetak stepeni niže od temperature na Plutonu.

Koji je nahladniji prirodni objekat u svemiru?

Najhladnije mesto u poznatom univerzumu predstavlja maglina Boomerang, koja se nalazi u sazvežđu Kentaura, nekih 5.000 svetlosnih godina daleko od nas. Naučnici iz JPL su još 1997. saopštili da su se gasovi sa umiruće zvezde tako snažno i brzo raširili da su ohlađeni na samo 1 K, dakle, samo stepen toplije od apsolutne nule.

Negativna temperatura?

U određenim polu-izolovanim sistemima, kao što su sistemi nereagujućih spinova u magnetnom polju, mogu da dostignu negativne temperature; međutim, to ne znači da su one hladnije od apsolutne nule. Njih, međutim, zamišljamo kao "toplije od T = ∞", gde energija sa sistema sa negativnom energijom prelazi na bilo koji drugi sistem sa pozitivnom temperaturom bez kontakta.

Pogledajte još: Da li znate koje sve temperaturne skale postoje?

Izvor: wikipedia.org, astronomija.co.rs

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari