Šta je baner

10.02.2012. 12:39 od admin Pregledano 1944 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0
Šta je baner

Baner (eng. Banner, Advertising, Ad) je grafički prikaz koji se nalazi na istaknutom delu sajta. Kao što možete postaviti reklamu u novinama ili na bilbordu, tako i na internet sajtu možete postaviti svoju reklamu (baner) i reklamirati svoj internet sajt, svoje usluge, svoju firmu... Ta usluga se plaća oglaŠivaču tj. onome na čijem sajtu je postavljen baner. Namenjen je da privuče što više posetilaca sa sajta na kome je postavljen. Klikom na baner otvara se VaŠa internet strana ili neka druga strana koju Vi izaberete i na taj način možete dobiti potencijalne klijente.

Baner je najčešće slika (JPEG, GIF, PNG), a može biti i  multimedijalni sadržaj kao što je flash. Flash baner često sadrži audio ili video animacije kako bi posetiocu sajta na kome je baner postavljen bio zanimljiviji i time povećava mogućnost posete. Baneri su uglavnom postavljeni na stranicama koje imaju zanimljiv sadržaj.

Tipične veličine banera su 728x90, 468x60, 234x60, 120x90, 120x60, 120x240 i 125x125. Dimenzije su izražene u pikselima.

Uporedne karakteristike banera veličine 468x60 piksela:

Statički baner, Format: JPG, Veličina: 10,3 kB

Statički baner, Format: GIF, Veličina: 2,4 kB

Animirani baner, Format: GIF, Veličina: 6,3 kB

Animirani baner, Format: SWF, Veličina: 24,6 kB

 

 

Mnogi posetioci internet sajtova ove reklame smatraju veoma dosadnim, jer skreću pažnju sa stvarnog sadržaja internet  stranice. Naravno, svrha banera je da privuče pažnju i mnogi oglašivači pokuŠavaju da dobiju što više poseta postavljanjem zanimljivih banera na udarnim mestima na stranici. Udarne pozicije su najčešće na vrhu stranice, koja je ujedno i najskuplja. Spuštanjem na dole, cena banera linearno pada.

Izrada banera...

Jedan od načina rasporeda banera na web stranici, odnosno mesta na kojima se određeni baneri najčešće nalaze:

Tags:

 
 

Ova tema se ne može komentarisati